Bloeiende illegale handel in wilde dieren is verschoven naar social media...
Een korte videoclip die deze week is geüpload via de app voor het delen van foto's vanaf een account met meer dan 16.000 volgers, toont een paar jaguar-welpen met hun moeder in een ruimte met een traliewerk er omheen. Het bijbehorende bijschrift luidt: 'Jag welpjes beschikbaar voor serieuze verzoeken, geen huisdieren - alleen dierentuinen! DM voor informatie.'
De op twee na grootste wilde katachtige ter wereld, jaguars, worden vermeld als 'Near Threatened' ('Bijna Bedreigd') in de zogenoemde de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN, International Union for Conservation of Nature) en handel in dit dier is ten strengste verboden.
Ze werden echter gemakkelijk aangeboden aan een verslaggever van Gulf News toen hij zich op Instagram als koper presenteerde. 'Een paar kost Dh 100.000, plus verzendkosten en luchthavenkosten', zei de verkoper die zichzelf identificeerde als Oliver uit Slowakije in Centraal-Europa.
Daaropvolgende gesprekken werden gehouden op WhatsApp waarbij de man ook aanbood getemde en met de hand grootgebrachte nevel- en zwarte luipaarden, poema's, witte leeuwen, meerkat, genet en witte wolf, naast een groot aantal andere wilde dieren, waaronder bedreigde soorten.
Voor de goede orde verzekerde hij dat de dieren worden verkocht met certificaten van oorsprong en gezondheid. Oliver beweerde, dat de dieren op zijn boerderij waren grootgebracht en binnen 6-8 weken overal in de VAE konden worden afgeleverd. 'We moeten ze officieel exporteren en ik zal papierwerk nodig hebben om dat te bewijzen. Ze zullen legaal worden geëxporteerd naar Oman voordat ze naar de VAE worden gebracht', zei Oliver.
Rond deze tijd vorig jaar kocht een tiener in Abu Dhabi een baby-baviaan via Instagram voor Dh 3.500. Het dier werd later gered en meegenomen naar Al Ain Zoo, zoals Gulf News berichtte.
Illegale handel in dieren is een wereldwijde industrie van $ 10 miljard. In 2014 vond het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) 120 online advertenties in de VAE voor internationaal beschermde levende dieren. Na de onthullingen werden alle online platforms die bedreigde levende dieren verkopen gesloten. Maar, nu blijkt dat de bloeiende illegale marktplaats voor wilde dieren is verschoven naar social media.
Gealarmeerd door de ontwikkeling sloten vorig jaar 21 technologiebedrijven, waaronder Google, Facebook en Instagram zich aan bij het Wereld Natuur Fonds (WWF), het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en de TRAFFIC-groep voor het volgen van dierenhandel om de Global Coalition te vormen voor het beëindigen van de handel in wilde dieren en planten online. Het idee is om beleid te ontwikkelen en uit te voeren, dat de handel in wilde dieren en planten via onlineplatforms met 80 procent tegen 2020 zou kunnen verminderen.
In een aanverwante actie heeft Instagram, van Facebook, een waarschuwing toegevoegd aan hashtags die verband houden met schadelijk gedrag voor dieren of het milieu. Maar, duidelijk lijkt de truc niet te werken, omdat hun handel blijft floreren.
De VAE heeft de Conventie over de internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES) ondertekend, die zich ertoe verbindt de illegale handel in wilde dieren en planten te beëindigen. De online handel van dieren die zijn opgenomen in CITES via sociale netwerkplatforms en websites is illegaal en een overtreding van federale wet nr. 11 van 2002 die de internationale handel in bedreigde soorten wilde flora en fauna regelt.
Degenen die betrapt zijn op het overtreden van de wet kunnen een aantal straffen krijgen, variërend van aanzienlijke boetes en confiscatie tot gevangenisstraffen.
Hiba Al Shehi, waarnemend directrice van de afdeling Biodiversiteit bij het ministerie van Klimaatverandering en Milieu (MOCCAE), zei: 'De VAE hanteert een nul tolerantie beleid voor illegale handel in wilde dieren en is bezig met criminele syndicaten. Federale wet nr. 11 van 2002 betreffende de regulering van en het toezicht op de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten, geeft duidelijk de sancties weer voor schending van de bepalingen ervan, waaronder gevangenisstraf tot zes maanden en boetes tot Dh 50.000, naast tot confiscatie van de illegaal verhandelde of gehouden dieren.'
Ze voegde eraan toe: 'Online kanalen bieden illegale smokkelaars van wilde dieren een ongereguleerde, anonieme en vrijwel onbeperkte outreach. MOCCAE erkent dit en werkt samen met de regelgevende instantie voor telecommunicatie om berichten en advertenties te volgen die wilde soorten en producten van wilde dieren te koop aanbieden. En omdat er een netwerk voor nodig is om een netwerk te verslaan, heeft de regering van de VAE samengewerkt met andere regeringen en inter-gouvernementele organisaties, zoals het Internationaal Consortium ter bestrijding van Natuurcriminaliteit (ICCWC), de conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten omvat Fauna and Flora (CITES) Secretariaat, INTERPOL, het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit, de Wereldbank en de Wereld Douaneorganisatie, onder meer om cybercriminelen in wild te identificeren en bestrijden.'
Om mensen te motiveren om mee te doen aan de strijd tegen illegale handel in wilde dieren en hen inzicht te geven in de omvang van de schade die deze handel toebrengt aan bedreigde soorten en de mondiale biodiversiteit, heeft de VAE aanzienlijk meer inspanningen geleverd om het publiek bewust te maken van het belang van ervoor zorgen dat wilde dieren in het wild blijven.
(Suriname Mirror/Gulf News/YouTube)