LBB ziet ernst in van bedreigde status jaguar (‘tigri’)
Botten voor medicinaal en wijn gebruikt in vooral China
13-12-2013 De Ware Tijd
De jacht op jaguars baart de dienst‘s Lands Bosbeheer (LBB) veel zorgen. Jagers lijken afzet voor jaguarvlees te hebben. Deze grote katachtige behoort tot de beschermde dieren en het is verboden jaguars dood te schieten. Het vlees is zeer gewild bij vooral Chinezen die er niet voor schromen het te kopen.
Maandenlang heeft in 2012 en 2013 een reeks foto’s van een door een Surinamer doodgeschoten jaguar en het villen van het dier op Facebook gestaan, totdat dierenvrienden er lucht van kregen en er over publiceerden: de foto’s verdwenen meteen van het internet.
‘Ik heb vernomen dat het vlees en de botten tot een poeder worden vergruisd en het dient als medicijn. Dat wordt naar China gestuurd en wordt er veel geld mee verdiend’, zegt hoofdjachtopziener Hierdainarain Gobind van LBB vandaag, vrijdag 13 december 2013, in de Ware Tijd. Botten worden overigens ook gebruikt om tijgerwijn van te maken in China….
De dienst kan niet concluderen of een trend zich voordoet, maar weet dat het vlees veel gevraagd is. Dit heeft Gobind kunnen achterhalen door verklaringen van jagers die LBB heeft aangehouden voor het doden van jaguars. Dit was ook het relaas van de jager van Coronie vier weken terug.
LBB doet een beroep op gemeenschappen om mensen, die zich schuldig maken aan het doden en verkopen van de katachtige, in beeld te brengen. Deze oproep vindt echter weinig weerklank. Door het afzet wordt er geld verdiend en een ieder wil verdienen. LBB blijft voorlichting geven en hoopt dat de jacht op het beschermde dier wordt ingedamd.
In april van dit jaar bleek een Surinamer op zijn Facebookpagina een serie foto’s te hebben geplaatst van een door hem doodgeschoten en gevilde jaguar. Nadat dierenvrienden de foto’s hadden ontdekt en erover hadden
gepubliceerd verdwenen de foto’s snel van het internet. Voorzover bekend is tegen deze jager nooit door de politie of Justitie opgetreden.
Al in 2010 en begin 2013 verklaarden twee internationale jaguar-deskundigen dat de jaguar, ook in Suriname, de tijger vervangt als het gaat om het gebruik van onder andere de botten voor medicinale producten in vooral China.
Jim Sanderson van de Small Wild Cat Conservation Foundation, die eveneens betrokken is bij de IUCN (International Union for Conservation of Nature) Cat Specialist Group, maakt zich ernstig zorgen over de jaguar in Suriname. Dat liet hij 18 februari van dit jaar weten.
Bij een van de foto’s schreef de man ‘heerlijk vlees hoor’ en ‘ik heb twee kilo in de vries wil je proeven? ga zaterdag koken op me buitenplaats wie lust tigrie vlees?’
Sanderson wordt gezien als een van ’s werelds beste veldonderzoekers/ deskundigen van kleine katachtigen.
Al in april 2010 zei hij een markt te zien voor de handel in jaguars, nu de handel in tijgers door internationale druk afneemt.
‘Er komen meer en meer Chinezen in Suriname. Kijk maar naar het toenemende aantal Chinese winkels en supermarkten. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat er een groeiende markt is voor de jaguar. Jagen en stropen zijn een way of life in Suriname. Er staat geen straf op het doden van wild, omdat er geen echt goede wetshandhaving is. Niemand steekt een vinger uit wanneer een jaguar wordt gedood. Bovendien spreken milieu-ngo’s zich ook niet uit. Verbaal zijn ze echt slecht.’
De visie van Sanderson wordt gedeeld door Vincent Nijman, deskundige op het gebied van de handel in wild bij de Oxford Brooks University in Engeland, ‘Department of Anthropology and Geography’.
‘Waar we op kunnen wachten is dat er een handel gaat plaatsvinden van Surinaams wildlife zoals jaguars, maar ook kleiner spul, naar AziĆ« voor de medicinale handel. Als de tijgers op zijn, dan verschuift het naar leeuwen en luipaarden, dit zien we nu al, en als die niet meer te verkrijgen zijn dan verwacht ik dat the next available best will do. De aanwezigheid van een Chinese diaspora in Suriname en elders in Zuid Amerika help hier wellicht bij….’, aldus Nijman vanuit Engeland in een reactie.
Klik hier voor het complete artikel waarin Sanderson en Nijman hun reacties geven.