Saturday 20 May 2017

De jaguar in Paraguay met uitsterven bedreigd

Waarschijnlijk niet meer dan slechts 300 jaguars in het Zuid-Amerikaanse land


- De mens is de grootste vijand van de Panthera onca
- Jaguars zijn al in Uruguay uitgestorven en de populatie in Argentinië is geslonken tot minder dan 200 - De grootte van de populatie in Suriname is niet bekend


Het aantal jaguars in Paraguay is waarschijnlijk niet meer dan 300, meldde het ministerie van Milieu vrijdag, waarmee de alarmklok wordt geluid, dat deze grote katachtige met uitsterven wordt bedreigd in het Zuid-Amerikaanse land. Genetische afwijkingen veroorzaakt door inteelt verschijnen meer en meer zodra de populatie onder de 500 duikt, zegt Rocio Barreto, hoofd van de afdeling Wild van het ministerie, tegen het Spaanse persbureau EFE, aldus vandaag, zaterdag 20 mei 2017, de Latin American Herald Tribune. 

Schattingen van het aantal jaguars zijn gebaseerd op beelden van de katten die door verborgen camera's zijn vastgelegd, zei ze.

Onderzoekers kunnen individuele jaguars onderscheiden door de patronen van hun vlekken, waarvan er geen twee gelijk zijn, zei Barreto. De populatie is afgenomen, in ieder geval voor een deel vanwege de willekeurige jacht door boeren die de jaguar als een bedreiging voor hun vee zien. Bovendien, zei Barreto, is de boete voor het doden van een jaguar het equivalent van $ 200, een verwaarloosbare som voor het leven van een dier, dat het nationale symbool van Paraguay is.

 

Het ministerie van Milieu hoopt samen te kunnen werken met de krachtige ARP-boerenvereniging (Asociación Rural del Paraguay) om het bewustzijn van de veehouders te verhogen over het belang van het beschermen van jaguars, zei ze.

Zij noemde ook voorstellen om landbouwactiviteiten in de buurt van jaguarhabitat te beperken, of om waterplaatsen in beboste gebieden te creëren om de katten te ontmoedigen om naar boerderijen en ranchers te gaan op zoek naar water.

Een andere mogelijkheid zou zijn om ranchers de aanwezigheid van jaguars te benutten als attractie voor toeristen. De situatie als regionaal probleem beschrijvend, heeft Barreto erop gewezen, dat jaguars al in Uruguay zijn uitgestorven, terwijl de jaguarpopulatie in Argentinië tot minder dan 200 is geslonken.

Paraguay heeft onlangs een mannelijke jaguar geschonken aan Argentinië als onderdeel van een repopulatie-inspanning, ze zei.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald Tribune/Twitter)

No comments:

Post a Comment