Friday 9 June 2017

In Bolivia staan op het houden wild, als de jaguar, celstraffen tussen 1-6 jaar

Politie bij Coroico neemt in gevangenschap gehouden jaguar in beslag

(Bron foto: La Razon)

09-06-2017  De Surinaamse Krant


De Bospolitie van Bolivia heeft een jaguar van ongeveer 10 jaar oud gered, die in een landelijk gebied van de Yalaca-gemeenschap, in de buurt van Coroico, gevangen werd gehouden. Het dier wordt naar de Mallasa Zoo in La Paz vervoerd voor onderzoek door professionals. De nationale directeur van Pofoma (Policia Forestal y Pereservacion del Medio Ambiente), kolonel Alejandro Pozo, verklaarde dat de katachtige ongeveer 100 kilo weegt en 1 meter en 30 centimeter in lengte meet. Volgens de voorlopige beoordeling blijkt het dier in goede gezondheid te zijn, aldus de krant La Razon vandaag, vrijdag 9 juni 2017.

'De jaguar is gevonden na een melding van gemeenschapsleden, die hebben aangegeven, dat het dier door zijn gebrul andere katachtigen aantrok en daardoor werden mensen bang. Hierop is ingegrepen en we zullen de jaguar naar de Mallasa Zoo brengen', aldus Pozo.


De politiechef zei, dat het huidige wettelijke kader in Bolivia het bezit van wilde dieren straft met celstraffen tussen een en zes jaar. Bovendien is het een verzwarende factor als zij bedreigde soorten zijn.

Hij legde verder uit, dat de operatie plaatsvond bij een privé-woning waar de eigenaar niet werd gevonden, alleen de verzorger was daar. Hij heeft bevestigd, dat de zaak al bekend is bij de Officier van Justitie van Coroico en met de autoriteiten van het ministerie van Milieu zal coördineren om het juridisch proces over te nemen.

De Mallasa Zoo, Vesty Pakos, is een centrum waar wild afkomstig uit de illegale handel wordt opgevangen. Kolonel Pozo zei, dat volgens protocollen en evaluatie bepaald gaat worden of het dier kan terugkeren naar zijn natuurlijke leefomgeving.

(Red. De Surinaamse Krant/La Razon)

No comments:

Post a Comment