Saturday 29 February 2020

Ranchwerkers in Yucatan, Mexico, blijven op jaguars jagen om te voorkomen dat ze hun vee doden

'Mensen dringen steeds meer leefgebied van de jaguar binnen'

(Bron foto: La Verdad de Yucatan)

Experts hebben aangegeven, dat ranchers in Yucatan op jaguars blijven jagen om te voorkomen dat ze vee doden, iets waardoor deze prachtige en mythologische soort, aanbeden door de Maya's, met uitsterven wordt bedreigd. 

Anuar Hernandez, directeur van het Programa de Conservación de Felinos van de non-gouvernementele organisatie Pronatura Península de Yucatán, zei dat jaguars op 40 minuten afstand van Merida te vinden zijn, een indicator dat mensen hun leefgebied binnendringen.



Een van de gemeenten waar jaguar-waarnemingen zijn geregistreerd, is Hunucmá, het is bekend dat inwoners van deze gemeente grote percelen bezitten die ze gebruiken voor veeteelt.


Door de verwoesting van bossen in dat deel van Yucatan komen jaguars steeds dichter bij vee en doden ze uiteindelijk koeien en kalveren, en dat is de reden waarom veehouders erop jagen.

Anuar Hernandez verklaarde ook, dat hoewel er minder gevallen zijn van doodgereden jaguars, deze incidenten in de hele staat voorkomen, omdat wegen momenteel door hun natuurlijke habitat passeren.

Veel experts beweren ook, dat de bouw van het Maya Train-project het leefgebied van deze prachtige dieren aanzienlijk zal beschadigen en vernietigen.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Cronica/Twitter)

No comments:

Post a Comment