Saturday 1 August 2020

Nieuw rapport belicht de wijdverbreide handel in wilde dieren in Brazilië

Miljoenen inheemse dieren en dierproducten jaarlijks in binnen- en buitenland verhandeld in en vanuit Brazilië



Illegale handel in wilde dieren in Brazilië ondermijnt pogingen tot instandhouding en economische groei, maar slechte gegevensverzameling en coördinatie belemmeren de handhavingsinspanningen, aldus TRAFFIC maandag 27 juli 2020. TRAFFIC is een toonaangevende niet-gouvernementele organisatie die zich bezighoudt met de handel in wilde dieren in het kader van zowel het behoud van biodiversiteit als duurzame ontwikkeling.

Miljoenen inheemse dieren en grote hoeveelheden producten van dieren in het wild worden jaarlijks in binnen- en buitenland verhandeld in en vanuit Brazilië, maar een gebrek aan kwalitatief hoogwaardige gegevens, gegevensuitwisseling en coördinatie tussen handhavingsinstanties tussen staten en federale autoriteiten verhullen de ware omvang van de illegale handel zo blijkt uit dit nieuw TRAFFIC-rapport, Wildlife Trafficking in Brazil.

'Een vicieuze cirkel maskeert de wijdverbreide illegale handel in wilde dieren in Brazilië - een gebrek aan gegevens maakt de handhaving van de handel in wilde dieren te klein, wat betekent dat er minder gegevens moeten worden verzameld. Uiteindelijk is het een Catch 22 die ernstige en blijvende gevolgen heeft voor lokale inspanningen op het gebied van natuurbehoud, economieën en de rechtsstaat', zegt Juliana M. Ferreira, auteur van het rapport.



Brazilië is de thuisbasis van 60% van het Amazonebioom en bezit de grootste schatkamer van de biodiversiteit op aarde, met meer dan 13% van het dieren- en plantenleven ter wereld. Schildpadden, vissen, jaguars, kikkers, insecten, primaten, zangvogels en papegaaien behoren tot een lange lijst van wilde dieren in Brazilië die illegaal zijn gericht op binnenlandse en internationale handel. Volgens de analyse van het rapport over handel in wild in het Amazonegebied kwamen rivierschildpadden, siervissen, consumptievissen en wild vlees het meest voor in de inbeslagname van open data tussen 2012–2019.

Rivierschildpadden 
Naar volume en aantal is de grootste illegale handel in wilde dieren in de Braziliaanse Amazone de smokkel van eieren van rivierschildpadden, ondanks het feit dat de internationale handel in alle Amazone-rivier- en landschildpadden wordt gereguleerd door het Verdrag inzake internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en Flora (CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

In Brazilië en de buurlanden worden schildpadden en schildpadeieren illegaal geoogst en verhandeld om te worden gebruikt als traditionele geneeskunde, voor de handel in huisdieren, als decoratieve items (schelpen) en voor consumptie als voedsel.

Vis (sier- en voor voedsel of consumptie)
Op de luchthavens van Brazilië zijn siervissen de meest in beslag genomen dieren in het wild. Tussen 2012–2019 werden meer dan 30 soorten siervissen verhandeld om te voldoen aan de regionale en internationale vraag naar huisaquaria, waaronder de kardinaaltetra, die 41% van alle vangsten in de categorie siervissen uitmaakte. De Silver Arowana en de ernstig bedreigde Zebra Pleco - soorten die populair zijn op Aziatische markten - kwamen ook herhaaldelijk voor in gegevens over inbeslagnames. De Arapaima, 's werelds op één na grootste zoetwatersoort, is een traditionele voedselbron met een sterke lokale vraagmarkt en een groeiende exportmarkt naar de Verenigde Staten en Azië. De Arapaima omvatten meer dan 80% van alle vangsten voor consumptie.

Wild vlees
Terwijl de zelfvoorzienende jacht in Brazilië legaal is, is de handel in bushmeat wettelijk verboden. In de Amazone-staten komt illegaal wild vlees veel voor op regionale markten en wordt het zowel nationaal als over de lokale grenzen verkocht, vooral aan de drievoudige grens van Brazilië, Peru en Colombia. Soorten zoals capibara, paca, tapirs, herten, pekari's en andere worden op grote schaal gepocheerd en verkocht.

Jaguars 
Het Amazonebekken vormt het grootste aaneengesloten blok van overgebleven jaguarhabitats. In de afgelopen jaren is jaguar stroperij voor hun onderdelen (hoektanden, schedels, botten, huiden, poten, vlees) gegroeid, schijnbaar gedreven door de marktvraag in Azië. Uit recent onderzoek naar de handel in jaguar in Brazilië, waarnaar in het rapport wordt verwezen, is gebleken dat in Brazilië de afgelopen vijf jaar ten minste 30 inbeslagnames van jaguaronderdelen, voornamelijk huiden, hebben plaatsgevonden; dit aantal vertegenwoordigt echter waarschijnlijk slechts een fractie van de totale stroperij-incidenten. In 2016 meldden de media dat Braziliaanse handhavers lichaamsdelen uit 19 jaguars in beslag hadden genomen.

'Naast andere grote bedreigingen voor de instandhouding van de grootste wilde carnivoor van Latijns-Amerika, zoals verlies van leefgebied en vergeldingsacties als gevolg van conflicten tussen mens en jaguar, komt er een toename in de afgelopen jaren van mensenhandel in jaguaronderdelen naar voren als een nieuwe belangrijke bedreiging voor jaguars, waardoor de populaties van deze iconische soort in Brazilië en andere landen binnen zijn verspreidingsgebied verder worden uitgehold'

zegt rapport auteur Sandra Charity.

Vogels
Ongeveer 400 vogelsoorten (een op de vijf inheemse soorten) worden getroffen door de illegale vogelhandel in Brazilië.


Er is een robuuste internationale markt voor zangvogels en papegaaien uit Brazilië, en er is een omgekeerde handelsstroom voor deze soorten van de buurlanden naar Brazilië om een ​​bloeiende binnenlandse markt te voeden in verband met vogelzangwedstrijden, die legaal zijn in Brazilië. De bestrijding van de illegale handel in zangvogels is onlosmakelijk verbonden met de noodzaak van strenge controle op legale kweekfaciliteiten om het witwassen van illegaal gevangen wilde vogels te voorkomen. Ambtenaren schatten dat tegen 2015 in totaal ongeveer drie miljoen vogels zijn geregistreerd door middel van frauduleuze praktijken om wilde of illegaal verhandelde vogels wit te wassen.

Uit handhavingsgegevens waarnaar in het rapport wordt verwezen, bleek dat de top vijf van meest populaire vogelsoorten bij legale, niet-commerciële kweekfaciliteiten ook tot de in beslag genomen soorten in de grootste aantallen van de illegale vogelhandel behoorden. In 2020 werd een succesvol programma, bekend als "Operation Delivery", dat het wijdverbreide witwassen van zangvogels in Brazilië gedurende meer dan 15 jaar beteugelde, effectief gedemobiliseerd.  
Om de illegale handel in wilde dieren in Brazilië te verminderen, bevat het rapport een aantal aanbevelingen. Ze omvatten het ontwikkelen van een nationale strategie voor de bestrijding van de handel in wilde dieren, het verbeteren van het verzamelen en delen van gegevens tussen instanties, het versterken van de huidige wetgeving inzake milieucriminaliteit en het investeren in infrastructuur en technologie om inbeslagnames van wilde dieren te behandelen en te identificeren.  
Wildlife Trafficking in Brazilië werd ondersteund door het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), via het Wildlife Trafficking Response, Assessment, and Priority Setting (Wildlife TRAPS) -project.

(Suriname Mirror/TRAFFIC)

No comments:

Post a Comment