Wetenschap wil bijdragen aan bescherming jaguar
06-11-2012 Tierramérica/IPS/Obsession Magazine
Braziliaanse wetenschappers proberen met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de jaguar, te klonen. Klonen is het kweken van identieke nakomelingen van één cel door celdeling.
Jaguars in de Braziliaanse Pantanal (Bron foto: 29 april 2012, The Daily Mail, UK, Vivien Creegor)
Het kloon initiatief wordt uitgevoerd door de dierentuin van Brasilia in samenwerking met het agrarisch onderzoeksbureau van de regering, EMBRAPA, en bevindt zich inmiddels in de tweede fase. Het onderzoek is erop gericht om kloontechnieken te ontwikkelen voor bedreigde wilde dieren om hiermee bij te dragen aan hun bescherming.
In de eerste fase werden monsters van genetisch materiaal verzameld, zoals bloed, sperma en zogenoemde somatische cellen en navelstrengcellen.
Tegenover de Tierramérica nieuwsdienst zei EMBRAPA-onderzoeker Carlos Federico Martins op 6 november 2012 dat er al 420 monsters zijn opgeslagen. In totaal zijn acht diersoorten voor het onderzoek uitgekozen, waaronder de jaguar, de manenwolf (een hoogbenige, bruinrode wilde hondachtige) en het goudkop leeuwaapje. Dit zijn allemaal bedreigde diersoorten.
De monsters zijn verzameld over een periode van twee jaar en zijn vooral afkomstig van dode dieren die leefden in de Cerrado, het grote tropische savannahgebied van centraal Brazilië.
De volgende fase bestaat uit het trainen van de onderzoekers in de dierentuin. Bij EMBRAPA zijn al gekloonde koeien. De kennis binnen EMBRAPA gaat overgedragen worden op de onderzoekers, zodat zij de onderzoeken kunnen verrichten op wilde dieren.
EMBRAPA was verantwoordelijk voor de geboorte van het eerste gekloonde dier in Brazilië, een kalfje met de naam Vitória, dat ter wereld kwam in 2001 en tot 2011 heeft geleefd. Na dit kalfje zijn vele andere gekloonde dieren gevolgd, vooral koeien en paarden.
Het is nu de eerste poging in Brazilië om wilde dieren te klonen. Dergelijke onderzoeken worden al uitgevoerd in Amerika en Zuid Korea.
Onderzoeker Martins benadrukt echter dat het doel van klonen niet is om de gekloonde dieren in het wild te plaatsen. De dierentuin wil het aantal soorten laten toenemen voor eigen gebruik. De gedachte is om de gekloonde dieren in gevangenschap te houden. Het gebruik van clonen voorkomt de import van dieren en het uit het wild verwijderen van dieren.
Bij hoge uitzondering zouden gekloonde dieren kunnen worden vrijgelaten. Als een diersoort dreigt volledig uit te sterven en het zou mogelijk zijn om die soort in het wild te versterken, dan hebben wij de capaciteit daarvoor, aldus Juciara Pelles, hoofd bescherming en onderzoek van de Brasilia Dierentuin in gesprek met Tierramérica.
(Red. Obsession Magazine/IPS, Inter Press Service)
No comments:
Post a Comment