Wednesday 28 November 2012

LBB: ‘Onder omstandigheden mogen beschermde diersoorten, zoals jaguar, gedood worden’

Jaguar op 1 november doodgeschoten aan Vredenburgweg

28-11-2012  Times of Suriname


Er wordt naar gelang de omstandigheden dit eisen, toestemming gegeven door de afdeling Natuurbeheer van de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) van het Ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) om gevaarlijke beschermde diersoorten te doden.

‘Dit was het geval bij een jaguar die aan de Vredenburgweg werd gedood’, zegt hoofdjachtopziener Hierdainarain Gobin woensdag 28 november 2012 in de Times of Suriname. De jachtopziener zegt dat er een hele heisa werd gemaakt, omdat ervan werd uitgegaan dat de schutter eigendunkelijk heeft gehandeld.

‘Hoewel alle in Suriname voorkomende katachtigen beschermd zijn volgens artikel 2 van de Jachtwet 1954 en het Jachtbesluit 2002 no. 116, geeft artikel 16 van dezelfde wet vrijwaring aan overtreders van een der artikelen van deze wet of krachtens deze wet vastgestelde voorschriften, indien ter noodzakelijke en directe bescherming van eigen of eens andere persoon of goed wordt overgegaan’, geeft Gobin aan.

Op 1 november omstreeks 18.00 uur werd een jaguar, die schade had aangericht aan de Vredenburgweg, gedood. Dit is gebeurd na wekenlang speurwerk van een veeboer, die minstens zestien koeien heeft verloren door aanvallen van de jaguar. Hierdoor zou de veeboer naar eigen zeggen een schade van SRD. 32.000 hebben geleden.

Aangezien katachtigen, waaronder de jaguar, een beschermde status hebben volgens de Jachtwet 1954 en het Jachtbesluit 2002, meldde de boer zich bij de politie van het Ressort Houttuin. Zowel jachtopzieners bij LBB-Natuurbeheer als de politie oriënteerden zich ter plekke om getuige te zijn van het voorval. Het bleek een volwassen jaguar te zijn met een geschat gewicht van ongeveer 75 kilo.

Omdat jaguars geen natuurlijke vijanden in hun verspreidingsgebied hebben en vanwege het feit dat in een gebied ongeveer drie exemplaren per 100 km2 voorkomen, is het niet uitgesloten dat de gedode jaguar zich verplaatste van de Curaçaoweg naar de Vredenburgweg. Daar heeft het dier vee gedood. Het gedode dier is ter beschikking gesteld van LBB voor educatieve doeleinden.

No comments:

Post a Comment