Sunday 18 December 2016

In Artis Zoo, Amsterdam, wordt nieuw jaguarverblijf geopend

Na jaren van voorbereiding wordt uniek nieuw verblijf geopend

18-12-2016  De Surinaamse Krant


Komende dinsdag is het zover, dan opent Artis na jaren van voorbereiding het nieuwe verblijf voor jaguars. Daarmee kan het publiek in de Amsterdamse dierentuin gelijk de twee nieuwe bewoners zien: een zwarte mannetjes jaguar en een vrouwtje met een gevlekte vacht. Dit meldt De Telegraaf vandaag, zondag 18 december 2016.

Voor de komst van het verblijf, waaraan Stichting Goede Doelen 900.000 euro heeft bijgedragen, zijn kosten noch moeite gespaard. Naar een ontwerp van (landschaps)architecten is de ruimte voorzien van drie eeuwenoude Spaanse olijfbomen. Die hebben stevige zijtakken waar de dieren makkelijk op kunnen klimmen om op de uitkijk te liggen. Ook is er een rotspartij van 2.500 blokken natuursteen en er zijn waterpartijen waarin de twee jaguars kunnen zwemmen.


Het publiek kan de roofdieren onder meer bekijken vanuit diverse tunnels rondom. De parkachtige ruimte is voorzien van netten, die ook als dak dienen.

De jaguar is een bedreigde diersoort en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Hij leefde onder meer in Iberá, in het noorden van Argentinië, waar hij nu niet meer voorkomt, omdat de mens zijn leefgebied heeft ingepikt voor grootschalige landbouw.Artis hoopt op nakomelingen en de omstandigheden zijn zo gecreëerd dat als er kroost komt, het vrouwtje zich met de jongen kan afscheiden van het mannetje. Dat is van levensbelang voor de welpjes want mannetjesjaguars kunnen agressief zijn.

Het onderkomen voor de jaguars is een ambitieus project waaraan Artis dik vijf jaar heeft gewerkt. Drie jaar geleden werd begonnen met de bouw van het nieuwe verblijf, waar voorheen wolven leefden.

Naast het Europese fokprogramma, steunt ARTIS ook het herintroductieproject voor de jaguar in Iberá.



Het terugbrengen van de jaguar is belangrijk, omdat het dier als toproofdier een onmisbare schakel is in het ecologisch evenwicht van de regio. De lokale bevolking wordt bij de komst van de jaguars betrokken. Zij vereren deze dieren en staan volledig achter de herintroductie. Met de hulp van Artis zijn GPS-halsbanden aangeschaft waarmee de jaguars gevolgd kunnen worden.

No comments:

Post a Comment