Thursday 14 December 2017

Tumor verwijderd bij 12 jaar oude jaguar in dierentuin van Phoenix, Arizona (VS)

(Bron foto: Phoenix Zoo)
Jaguar Caipora ondergaat een stralingsbehandeling


Om de tumor van Caipora, een 12-jarige jaguar, te verwijderen, gebruikte de Phoenix Zoo (PetCure Oncology bij Arizona Veterinary Oncology) een geavanceerde methode die gewoonlijk op mensen wordt toegepast. De tumor werd gevonden op haar rechter achterpoot tijdens een recent lichamelijk onderzoek.


Na een microscopische diagnose bleek het een fibrosarcoma-tumor te zijn, die zeer agressief is en meestal wordt aangetroffen bij huiskatten, niet bij jaguars.

Omdat het gebruikelijk is om de poot volledig te verwijderen, wisten de dierenartsen van de Phoenix Zoo dat dit geen optie was voor Caipora en kwamen ze samen om een ​​alternatieve methode, gericht op bestralingstherapie, te vinden.


'We hebben Caipora verdoofd en haar naar deze faciliteit gebracht, waar we de tumor behandelen met bestralingstherapie', zei Phoenix Zoo-dierenarts Kristen Phair.

'Onze hoop is dat de eenmalige stralingsbehandeling genezend zal zijn.' Met behulp van 3D-mapping om de tumor vanuit alle hoeken nauwkeurig te bepalen en de straling automatisch aan te passen, neemt de therapie minder tijd en minder operaties in beslag, wat minder anesthesie betekent - en stress - voor Caipora. En hoewel de methode uniek is voor een jaguar, staat die niet ver van menselijke behandelingen.

'Het meeste van wat we gebruiken in dierenartsgeneeskunde heeft zijn basis in de menselijke geneeskunde', zei Phair. 'Het duurt meestal net iets langer bij de dierenarts en het duurt ook langer om de aanpassingen te maken die nodig zijn voor toepassing op dieren. Ze bevindt zich in de vroege stadia van herstel, maar Caipora lijkt het goed te doen. Ze heeft wel wat haarverlies waar de behandeling plaatsvond en heeft die plek afgelikt, maar over het algemeen gaat het goed met haar', zei Phair.


(Suriname Mirror/KTAR News/Twitter/YouTube)

No comments:

Post a Comment