Friday 1 December 2017

Jachtwet en Wet Dierenwelzijn zijn papieren tijgers in Suriname

Aan hals opgehangen poema aan Afobakaweg te koop aangeboden voor Srd 4.000



Hoewel de Jachtwet en de Wet Dierenwelzijn dit jaar zijn afgekondigd door president Desi Bouterse, vinden er nog steeds overtredingen plaats en is er geen controle op naleving van die wetten. De Wet Dierenwelzijn en de Jachtwet zijn duidelijk over de handel, bejegening en het doden van alle dieren. Strenge regels zijn van toepassing op exotische en beschermde diersoorten. Toch worden her en der dieren langs wegen te koop aangeboden, ook in Paramaribo.

Afgelopen week werd een dode poema, aan zijn hals opgehangen, verkocht langs de Afobakaweg. De verkopers vroegen Srd 4.000 voor het dier, meldde United News 25 november 2017.

Dit is een overtreding van de Jachtwet, het is immers verboden beschermde dieren te vangen, te doden, pogen te vangen, pogen te doden, onder zich te hebben, dood of levend ten verkoop of ter aflevering voorhanden te hebben, te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, te verhandelen, ten geschenke te geven, af te leveren, te vervoeren, in te voeren, of uit te voeren.

Volgens getuigen, die voorbij gingen op de Afobakaweg, werd de poema in eerste instantie niet dood aangeboden, maar zou hij later door verstikking om het leven zijn gekomen. Dit kan echter niet bevestigd worden.

De oorsprong van het poema-verhaal is overigens De West van 17 november 2017.

'Op social media circuleert een foto van een poema, een katachtige beschermde diersoort in ons land, die is doodgeschoten en ter verkoop werd aangeboden langs de Afobakaweg voor Srd 4.000. Een autobestuurder die poolshoogte nam, schoot een foto van het dier en verspreidde die op social media met de vraag waar de autoriteiten zijn die moeten optreden. 

De minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft bekendgemaakt dat er hard opgetreden zal worden tegen mensen die de Jachtwet overtreden. In de praktijk is daar nog niets van te merken. 

De foto werd al snel gedeeld door verschillende mensen. De reacties op sociale media hierover zijn verdeeld. De oorzaak voor het doden van het dier is niet duidelijk. Sommigen stellen dat het jagen op katachtigen verboden is in ons land, anderen zeggen dat het doden van de poema uit veiligheidsoverwegingen zou zijn gebeurd.'

(Suriname Mirror/Loop Suriname/United News)

No comments:

Post a Comment