Thursday, 1 March 2018

Politie-actie in Bolivia toont vraag naar delen van exotische dieren, vooral de jaguar, uit China

Lichaamsdelen van 54 dieren, waaronder jaguars, luipaarden, slangen en gordeldieren, in beslag genomen



Een recente politie-actie in Bolivia, waarbij Chinese staatsburgers waren betrokken, laat zien hoe de handel in lichaamsdelen van exotische dieren wordt gevoed door Aziatische kopers. De operatie volgde maanden van monitoring en onderzoek en resulteerde in de confiscatie van lichaamsdelen van ongeveer 54 dieren waaronder jaguars, luipaarden, slangen en gordeldieren. 

Twee Chinese staatsburgers en een Boliviaan werden gearresteerd in verband met de zaak, meldde de lokale krant El Deber. De delen werden lokaal gekocht van jagers en vervolgens ingelegd met edelstenen en metalen om hun waarde op de internationale markten te verhogen, aldus de krant.




Recente gevallen hebben aangetoond, dat Chinezen steeds meer betrokken zijn bij de illegale handel in dieren, soms zelfs stroperij van de dieren zelf. Vaak zullen ze werken in gebieden die worden gebruikt door drugshandelaren en waar de aanwezigheid van de Boliviaanse overheid minimaal is.

In de reservaten van Pilón Lajas en Madidi zijn er bijvoorbeeld slechts 12 rangers om de uitgestrekte 40.000 hectare te beslaan.

De lichaamsdelen worden in de traditionele geneeskunde in China gebruikt en kunnen ongelooflijk hoge prijzen vragen. In sommige delen van China wordt gezegd, dat jaguar-testikels het seksuele welzijn van mannen verhogen en worden gewaardeerd tegen de prijs van goud. Tanden en klauwen worden vaak gebruikt als statussymbool om rijkdom en succes bij de rijken van China aan te tonen. Chinese burgers die in Bolivia wonen, zullen vaak de postdienst gebruiken om de delen te verzenden.
In 2014 onderschepte de Boliviaanse Bosbouwpolitie in zes maanden acht pakketten bestemd voor China die jaguar hoektanden bevatten. Tot op heden is geen van de verzenders veroordeeld. De handelaren kunnen een rendement verwachten op Aziatische markten, vergelijkbaar met het smokkelen van cocaïne.

Er zijn inspanningen geleverd door non-profitorganisaties om de vraag naar delen van bedrreigde diersoorten in China te verminderen. Het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) heeft Chinese beroemdheden en atleten benaderd om publieke campagnes te maken die ingaan op de herkomst van ivoor en andere dierlijke delen.

(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube)

No comments:

Post a Comment