Tuesday 3 April 2018

Studie Panthera: In de Amerika's zijn nog maar 173.000 jaguars en het aantal daalt....

'Een van de grootste zorgen is Bolivia, waar illegale jacht exponentieel is gegroeid en waar de jaguar wordt gedood om delen op de zwarte markt te verkopen'



Gedurende de laatste 100 jaar is het leefgebied en verspreidingsgebied van de jaguar (Panthera onca) in Zuid-Amerika teruggebracht tot minder dan de helft. Een studie onthult, dat er momenteel 173.000 jaguars zijn op het gehele Amerikaanse continent, een aantal dat daalt als bedreigingen toenemen, zo bericht het persagentschap Anadolu vandaag, dinsdag 3 april 2018.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Panthera-organisatie in samenwerking met het Venezolaanse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek, het ministerie van Wetenschap en Hoger Onderwijs van Polen en verschillende deskundigen.

Volgens deze studie, de enige waarin de populatie van deze katachtige wordt geschat in de Amerika's, is gedurende de laatste 100 jaar de habitat van de jaguar in Zuid-Amerika teruggebracht tot minder dan 50%. Dat wil zeggen, vandaag heeft deze soort meer dan de helft van zijn habitat verloren.

Esteban Payán, regionaal directeur van Panthera voor Noord- en Zuid-Amerika, verzekert dat het erop lijkt dat het aantal van 173.000 'een vrij groot aantal is, maar het is zeker minder dan de helft van de jaguars die van oudsher aanwezig zijn geweest'.

Volgens de studie zou de populatieafname en habitatverlies van de grote kat te maken hebben met drie belangrijke factoren: ontbossing voor landbouwdoeleinden en illegale mijnbouw, conflicten met boeren in de regio en de niet-duurzame jacht op hun prooi, zoals herten of gordeldieren.

'Het probleem is dat de trend neerwaarts is vanwege de concurrentie met mensen', zegt Payán, eraan toevoegend dat 'de grootste bedreiging die de jaguars op dit moment hebben de uitbreiding van de landbouwgrens is.' Het grootste risico voor de jaguar is Brazilië, vanwege de ontbossing ten zuiden van het Amazonegebied. 'Ze slopen de Amazone  om sojabonen en de oostelijke Colombiaanse vlaktes voor rijst', aldus Payán.

In Colombia zijn het verlies van bossen door illegale mijnbouw en het gebrek aan planning in territoriale ontwikkeling ook alarmerend.

Een van de grootste zorgen is echter in Bolivia, waar de illegale jacht exponentieel is gegroeid en waar de jaguar wordt gedood om zijn onderdelen op de zwarte markt te verkopen. 'Een van de bedreigingen is de vraag van de kant van de Chinezen om hun tanden te gebruiken als medicijn, afrodisiacum, amulet en zelfs versieringen zoals kettingen', stelt Panthera. Payán beschreef deze situatie als 'een horrorverhaal'.

De nieuwe studie - met hiërarchische modellen, dichtheidsgraden verkregen door beelden van camera-traps, aanwezigheids- en afwezigheidsgegevens en voorspellende variabelen afgeleid van satellietbeelden - slaagde erin een echte foto te maken van het aantal jaguars op het continent.

In Brazilië zijn er in totaal 86.834 individuen (de helft van de wereldpopulatie). Ze wordt gevolgd door Peru, met 22.210; Colombia, met ongeveer 16.598; Bolivia, met 12.845; en Venezuela, met 11.542. De Midden-Amerikaanse landen met de grootste populatie jaguars zijn Mexico (4.343) en Nicaragua (1.476). Er zijn geen gegevens over deze kat in de Verenigde Staten, El Salvador, Uruguay en Chili. 

De meeste jaguars zijn geconcentreerd in het Amazone-bekken, waar weinig mensen zijn (minder dan één persoon per km2). 'Onder deze omstandigheden heeft jagen meestal geen belangrijk effect', legt het rapport uit. De studie gaf ook aan, dat jaguars de hoogste populatie kan bereiken in de meest productieve en vochtige gebieden, en de laagste aantallen in droge gebieden of op hogere hoogten.

Het onderzoek leverde hoge potentiële dichtheden voor het grootste deel van het Amazonebekken (twee tot drie jaguars per 100 vierkante kilometer), en vooral voor de gebieden aan de voet van de Andes in Peru (meer dan drie jaguars per 100 vierkante kilometer).

Payán verduidelijkt, dat hoewel de totale schatting van de jaguarpopulatie groter is dan verwacht door veel onderzoekers, 'dit niet betekent dat er meer individuen zijn, maar dat we hun verdeling op de kaart begrijpen.'

'De kans op de aanwezigheid van de jaguar neemt toe met bosbedekking, gemiddelde temperatuur en jaarlijkse neerslag, en neemt af met de toenemende aanwezigheid van de menselijke voetafdruk en menselijke dichtheid.'

(Suriname Mirror/Semana Sostenibilidad)

No comments:

Post a Comment