Saturday 16 June 2012

Jacht geopend op 'de jaguar van Lelydorp'

's Lands Bosbeheer wil dier met val vangen.....

16-06-2012  Dagblad Suriname
           
   De jacht is geopend op een in de omgeving van de Curaçaoweg te Lelydorp rondzwervende jaguar. Enkele veehouders hebben runderen verloren die door een jaguar zijn gedood. Niemand heeft nog het roofdier gezien, maar het staat voor betrokkenen vast dat het om een jaguar moet zijn.

De bewoners vrezen nu het ergste. Wat als de jaguars geen prooi meer vinden en het munten op de landbouwers die hun kostgrondjes bewerken, zo vraagt het Dagblad Suriname zich af in haar editie van zaterdag 16 juni. Achter de meeste percelen van de Curacaoweg is het bosachtig. De jaguars komen van daaruit op jacht.

Medewerkers van de afdeling Natuurbeheer van de dienst Lands Bosbeheer (LBB) van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB) zijn zich dinsdag gaan oriënteren in het gebied.

Ashok Pherai, waarnemend sectiechef Educatie Natuurbeheer, zegt in het Dagblad Suriname dat jaguars behoren tot de beschermde diersoorten. Zij mogen niet gevangen of gedood worden.
De Paramaribo Zoo heeft inmiddels aan Natuurbeheer een val ter beschikking heeft gesteld om de jaguar te vangen.

Er zal worden geprobeerd om samen met de veehouders de jaguar in de val te lokken, waarna het overgebracht zal worden naar een andere habitat. In het uiterst geval kan het dier wel doodgeschoten worden. Artikel 16 van de Jachtwet stelt ‘dat niet strafbaar is hij, die een der artikelen van deze wet of de krachtens deze wet vastgestelde voorschriften overtreedt ter noodzakelijke en directe bescherming van eigen of eens anders persoon of goed’.

Op de vraag waarom er niet toe overgegaan kan worden tot het verdoven van de jaguar  in plaats van te doden, zegt Pherai dat Natuurbeheer op dit moment geen verdovende middelen heeft om schade aanrichtende dieren te verdoven en af te voeren.

No comments:

Post a Comment