Wednesday 20 June 2012

Toerisme kan aanzienlijke bijdrage leveren aan in stand houden jaguarpopulatie

Levende jaguar levert meer op dan gedood vee

20-06-2012  Mongabay.com/Obsession Magazine


Levende jaguars kunnen aanzienlijk meer waard zijn voor ecotoerisme, dan het vee dat deze beschermde katachtigen doden. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat is gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ‘Association for Tropical Biology and Conservation’ in Bonito, Brazilië.

Henrique Concone, een bioloog van de dierenbeschermings- organisatie Pró-Carnívoros, en Fernando Azevedo, analyseerden de opbrengsten uit toeristische nachttours in het uitgestrekte gebied van de Fazenda Sao Francisco, een ‘ranch’ (boerderij) in het zuiden van de Pantanal in Brazilië, en vergeleken die met verlies van vee veroorzaakt door de jaguars.

Ze ontdekten dat gedurende een periode van vijf jaar de opbrengsten uit het deelnemen van bijna 12.000 ecotoeristen aan nachtexcursies opliepen tot 497.000 Amerikaanse dollars, terwijl de kosten van het verlies van 44 stuks vee door aanvallen van jaguars, de ranch slechts 18.444 Amerikaanse dollars heeft gekost.

Ondanks het feit dat er geen garanties zijn dat toeristen een levende jaguar zullen zien, is volgens Concone de relatief hoge kans om toch een jaguar te zien, rede genoeg voor toeristen om het 140 vierkante kilometer grote gebied van de ranch te blijven bezoeken.

Volgens de studie kan toerisme een aanzienlijke bijdrage leveren aan het in stand houden van een gezonde jaguarpopulatie. De uitkomsten van het onderzoek zijn van belang, omdat boeren een belangrijke oorzaak zijn van de jaguar sterfte in de Pantanal en de Amazone. Een economisch argument kan het meest effectieve argument zijn om boeren ervan te overtuigen om geen grote katachtigen te doden.


(Red. Obsession Magazine/Mongabay.com)

No comments:

Post a Comment