Monday 14 November 2016

's Landsbosbeheer reageert op incident met jaguar in Boxel

Al geruime tijd doet LBB onderzoek naar burgers die beschermde diersoorten houden en fokken

14-11-2016  De Surinaamse Krant/Starnieuws


Ten overvloede wijst 's Landsbosbeheer, LBB, van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) er vandaag, maandag 14 november 2016, via Starnieuws op, dat het verboden is om beschermde diersoorten fokken en te houden. Het houden van in het wild levende dieren in gevangenschap, waaronder katachtigen en apensoorten, brengt de veiligheid van de burger in gevaar. 

’s Landsbosbeheer (LVV) stelt, dat zij al geruime tijd bezig is met onderzoek naar burgers die zich hieraan schuldig maken. Of dat inmiddels iets heeft opgeleverd wordt niet vermeld...

Een jongetje van twee jaar is zaterdag te Boxel ernstig verwond door een jaguar die door een ondernemer werd gefokt. De jaguar greep de jongen beet en liet zijn prooi pas los, toen omstanders hem achterna zaten. Het beest is ondergebracht in de dierentuin, terwijl de peuter in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ligt met een diepe bijtwond in de rug.

LBB wijst er maar weer eens op, dat er altijd gevaar is bij het houden van wilde dieren in gevangenschap. Niet alleen vormen ze een bedreiging voor de verzorger, maar ook voor de omgeving. Wilde dieren worden na enige tijd in gevangenschap onhandelbaar. Voor het fokken van internationaal beschermde diersoorten en andere beschermde diersoorten is een vergunning nodig, zegt LBB. Zij roept een ieder op die zich schuldig maakt aan het onrechtmatig ophouden van deze diersoorten. 'Zonder vergunning is het verboden deze dieren bij zich te hebben.'

Het verbod geldt voor alle in het wild voorkomende katachtigen, jaguar, poema, ocelot, jaguarundi en ocelotkat. Ook voor de beschermde apen kwatta, baboen, bergikeskesi (grijze capucijnaap), kwattaswagri en wanakoe geldt het verbod. Behalve voor de katachtigen en apen, zijn er ook beschermde vogels waarvoor het verbod opgaat: gonini en alle andere roofvogels, kaduri, twatwa (verboden om te vangen) en de oranje rotshaan. Burgers mogen ook de skapu loiri en son loiri niet fokken.

No comments:

Post a Comment