Tuesday 24 February 2015

Assembleelid Cheung verwerpt uit boom schieten ocelot te Uitvlugt door politie

Paramaribo Zoo beschikt nog steeds niet over verdovingsgeweer

Was het werkelijk nodig om de ocelot dood te schieten? (Bron foto's: Dagblad Suriname)

Politie: Ocelot vormde gevaar voor burger en kon openbare orde verstoren


Een volwassen ocelot is gisteren door agenten uit een boom op het erf van familie Rieshi Ramkhelawan aan de Marthastraat te Uitvlugt geschoten. De familie schakelde de politie en de Paramaribo Zoo in. Vertegenwoordigers van de dierentuin verschenen ter plekke om het dier te verdoven en mee te nemen. Gebruik van een verdovingsgeweer was de beste optie, aangezien het dier hoog in de boom zat. De Paramaribo Zoo is echter niet in het bezit is van zo'n geweer.

De dierentuin maakte vervolgens contact met een particulier die wel in het bezit is van een speciaal verdovingsgeweer Er werden verschillende pogingen ondernomen om de kleine katachtige te verdoven, maar tevergeefs. Uiteindelijk besloot de politie het dier af te schieten. De politie stelt hiertoe genoodzaakt te zijn geweest, omdat het vrijlopen van het dier gevaar voor het leven van burgers kon opleveren en ook de openbare orde zou kunnen verstoren.

Onduidelijk is, waarom het niet lukte om het dier met een verdovingspijltje te raken, terwijl het agenten wel lukte om de ocelot uit de boom te schieten....

Het vermoeden bestaat dat de ocelot iemand moet hebben toebehoord. Het bleek dat het beest gewend was met mensen in zijn omgeving. Dat gegeven had voldoende aanleiding moeten zijn om het dier niet dood te schieten.

Rakesh Debisarun, beheerder van Paramaribo Zoo, zeg vandaag, dinsdag 24 februari 2015, in het Dagblad Suriname, dat de procureur-generaal beslist over de verdere bestemming van de ocleot. Hij laat verder weten, dat de dierentuin jaren geleden een verzoek voor een vergunning voor een verdovingsgeweer heeft ingediend, maar dat dat ongemotiveerd werd afgewezen. Hij weet dat een particulier wel een soortgelijke vergunning heeft gekregen.

De ocelot is niet een beschermd diersoort. Het Assembleelid Noreen Cheung is het niet eens met de handelswijze van de politie. Zij vindt dat het dier in principe niet afgeschoten had hoeven te worden.

'Het zou volgens de politie een verstoring van de openbare orde kunnen betekenen, maar het was ook een onschuldig dier dat op dat moment geen gevaar vormde voor de omgeving. De politie is in gebreke gebleven om de veiligheid voor zowel de mensen als het dier te garanderen door anders te handelen. Het gaat natuurlijk om een beetje wet en regelgeving, wat ontbreekt. Ik betreur het geval, want het had niet zo hoeven af te lopen. De politie zou professioneler opgetreden moeten hebben, door de juiste tools bij zich te hebben om de veiligheid van beide partijen te garanderen. Het vermoorden of doodschieten brengt geen oplossing. Dit is een extra reden en motivatie waarom wij als parlementariërs achter de wet voor dierenwelzijn moeten staan', aldus Cheung.

No comments:

Post a Comment