Tuesday 21 June 2016

Braziliaans leger schiet mascotte jaguar Juma dood in Manaus tijdens ceremonie rond Olympische fakkel

Incident roept vragen op over het houden van jaguars in legercentra in Amazonegebied

21-06-2016 De SurinaamseKrant


De jaguar mascotte Juma van het Braziliaanse leger, Comando Militar da Amazônia, in de CIGS dierentuin in Manaus, onderdeel van een leger trainingscentrum waar veel dieren worden gehouden die tijdens patrouilles door soldaten zijn gevangen, werd gisteren gedood met pistoolschoten nadat ze was losgebroken en een soldaat dreigde aan te vallen. Dit berichten vandaag, dinsdag 21 juni 2016, diverse Braziliaanse media.

Het incident vond plaats tijdens een ceremonie met de Olympische fakkel (zie foto - Bron: Jair Araújo/Diário do Amazonas). De dood van jaguar Juma onthult het drama van een bedreigde diersoort en roept vragen op over het houden van wilde dieren in de centra van het leger in het Amazonegebied. Juma werd neergeschoten met een pistoolschot in het Oorlogs Training Centrum in Selva (CIGS) kort na te zijn gepresenteerd met de Olympische fakkel.

Net als een andere jaguar, genaamd Simba, was ze geketend en werd ze aan het publiek gepresenteerd tijdens de ceremonie. Het leger houdt een aantal jaguars (Panthera onca) in gevangenschap in het Amazonegebied.

Veel jaguars als Juma worden mascottes van legerbataljons en ondergaan trainingen. In Manaus zijn de dieren frequent aanwezig bij militaire parades, een praktijk die wordt veroordeeld door biologen en dierenartsen.


In 2014, tijdens het opnemen van een documentaire in Manaus, toonde een CIGS-militair Juma, de mascotte van het centrum, aan de BBC Brazilië. Gezegd werd, dat de jaguar gered werd met verwondingen door soldaten, nadat haar moeder was gedood. Het dier werd genomen in het centrum en is opgegroeid onder de hoede van verzorgers.


Het tragische lot van Juma vestigt de aandacht op de steeds ernstiger wordende situatie van de bedreigde jaguar in Brazilië. Het is een dier dat uitgebreide beschermde leefgebieden nodig heeft om te overleven, voor de jacht op diersoorten als capibara's en zelfs alligators. Ze wordt door ontbossing bedreigd, niet alleen in de Amazone en de Pantanal en de Cerrado, om ruimte voor de uitbreiding van de landbouw te creëren.Het Comando Militar da Amazônia stelt in een verklaring, dat na de Olympische ceremonie gisteren, Juma wist te ontsnappen in het midden van de dierentuin. Het bureau verklaart, dat een groep dierenartsen en militairen probeerde het dier te vangen door het schieten van verdovingspijlen, maar dat mislukte waarop de jaguar een soldaat dreigde aan te vallen. Toen werd besloten om gericht met een pistool de jaguar dood te schieten.

(Red. De Surinaamse Krant)

No comments:

Post a Comment