Friday 6 April 2018

Jaguar-populatie Bolivia bedreigd door groeiende Chinese vraag naar tanden en schedel van het dier

'Toegenomen aanwezigheid Chinese staatsburgers heeft de vraagt gestimuleerd'De eens zo florerende jaguarpopulatie van Bolivia wordt in toenemende mate bedreigd door stropers en de groeiende Chinese vraag naar de tanden en schedel van het dier. Onderzoekers geloven dat er nog ongeveer 7.000 van de grote katten in Bolivia zijn. 

Maar, de vraag in de enorme ondergrondse markt van China, kan 'als er geen controles worden ingevoerd' 'tot een ernstig probleem leiden voor hun voortbestaan', waarschuwt Fabiola Suarez van het ministerie van Milieu.

Beschouwd als kwetsbaar door natuurbeschermers, is de toekomst van de jaguar in het Zuid-Amerikaanse land in handen van de politie die zich bezighoudt met smokkel van wild, en nu pas vat krijgt op de potentiële omvang van het probleem.

Lokale autoriteiten begonnen in 2014 berichten te ontvangen over de handel in het dier in het noordoosten van Beni, volgens Rodrigo Herrera, adviseur van het directoraat Biodiversiteit van Bolivia bij het ministerie van Milieu. Hij zegt, dat de toegenomen aanwezigheid van Chinese staatsburgers in het Zuid-Amerikaanse land de vraag heeft gestimuleerd.

De linkse regering van president Evo Morales heeft overheidsopdrachten voor openbare werken voor een bedrag van zeven miljard dollar aan Chinese groepen toegekend, waardoor een instroom van arbeiders uit China is ontstaan. Herrera zegt, dat elk van de tanden van de kat, die tussen de acht en de 10 centimeter meet, tot $ 100 voor stropers kan opbrengen, maar dat cijfer kan $ 5.000 op de Chinese markt bereiken. De schedel van de kat wordt ook gewaardeerd door handelaars, met prijzen tot $ 1.000.

Handelaren verkopen ook de huid, en zelfs de testikels, die samen met de geslepen tanden door sommige Chinezen worden gewaardeerd als afrodisiacum. Hoewel de handel in de jaguar of zijn lichaamsdelen verboden is, zijn de grote katten vermeld als 'bijna bedreigd' in de 'Rode Lijst' van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN).

Herrera zegt, dat 'van elk dier, een arm persoon maximaal $ 2.000 kan krijgen, dat is veel geld.' In Bolivia leefde 38% van de bevolking onder de armoedegrens in 2015, volgens de meest recente cijfers van de Wereldbank.

Natuurbeschermers vrezen dat het geld een extra stimulans is voor boeren die vaak jaguars doodschieten om hun vee te beschermen. Tot op heden heeft de Boliviaanse politie 400 jaguartanden onderschept die per post naar adressen in China worden gestuurd.

Maar Suarez, een specialist op het gebied van biodiversiteit bij het ministerie van Milieu, stelt dat dit waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg is en beschrijft als alarmerend de hoeveelheid die volgens haar het land al onontdekt heeft verlaten.

De staat is laat begonnen terug te slaan, met 15 afzonderlijke vervolgingen, waaronder 11 tegen Chinese staatsburgers die in Bolivia wonen, volgens officiële gegevens. Maar, de handel gaat door. Op 19 maart werd een handelaar in jaguartanden en- schedels op sociale netwerken gearresteerd in het Amazonegebied.

Het is ongewoon dat de Chinese ambassade in La Paz heeft gehandeld, om zijn onderdanen te waarschuwen om zich te onthouden van handel in wild, door hen eraan te herinneren dat ze de wetten en voorschriften, zowel Chinese als Boliviaanse, moeten respecteren en strikt naleven tegen de illegale handel in wilde dieren.

Volgens het Nationaal Statistiek Instituut van Bolivia komen er steeds meer Chinezen in Bolivia wonen. In 2011 woonden er maar 2.624 Chinese staatsburgers in het land, maar het aantal is gestegen tot 12.861 in 2016.

Herrera zei, dat de groeiende aanwezigheid van Chinezen een markt heeft gecreëerd in China, waar ze jaguartanden in een ketting dragen, of aan een sleutelhanger, als een statussymbool.

(Suriname Mirror/AFP/The Sun Daily)

No comments:

Post a Comment