Friday, 28 September 2018

Assemblee commissie trekt zich jaguar-artikel National Geographic aan

Commissie RGB zet zich in voor kwestie jaguars 

Politiek komt pas in actie nu er internationaal wordt bericht over de jacht op jaguars in Suriname en dat daar niet tegen wordt opgetreden


De vaste commissie van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) in De Nationale Assemblee (DNA), zal zich inzetten voor de kwestie jacht op jaguars in Suriname. Dit garandeert commissievoorzitter Patrick Kensenhuis donderdag 27 september 2018 in De West.

National Geographic, een internationaal toonaangevend tijdschrift, heeft alarm geslagen over de jacht op jaguars in Suriname. In de uitgave van 23 september besteedt de Nationaal Geographic in het artikel 'Where jaquars are ‘killed to order’ for the illegal trade´, aandacht aan de toegenomen jacht in Suriname op deze diersoort.

Kensenhuis erkent dat het om een acuut probleem gaat dat per direct aangepakt dient te worden om het uitsterven van de jaguar te voorkomen. Volgens hem bespreekt het ministerie van RGB welke stappen er genomen kunnen worden in deze kwestie.

Sinds begin van het jaar zijn op verschillende momenten berichten, foto’s en video’s geplaatst op social media waarin wordt geposeerd met jaguars die zijn gedood. Kensenhuis geeft aan, dat nu de reden bekend is waarom er gejaagd wordt op jaguars (die reden had al bekend moeten zijn gelet op diverse eerdere publicaties, al in 2013!), er hard opgetreden moet worden tegenover de overtreders.

De jaguar behoort tot een van de beschermde diersoorten. Het dier mag niet gevangen en ook niet gedood worden.

Kensenhuis is van mening, dat naast het optreden van de jachtopzieners, het ook belangrijk is dat er gewerkt wordt aan bewustwording. In het artikel wordt de jacht op dit beschermde dier in relatie gebracht met Chinezen. Zij zijn geïnteresseerd in de vacht, het vlees en de tanden van de jaguar.

Kensenhuis benadrukt dat met de beschuldigende vinger niet alleen naar de Chinezen moet worden gewezen, maar ook naar de andere groepen die in het binnenland wonen en werken. Het zijn ook niet de Chinezen die op jacht gaan, maar de mensen in het binnenland jagen op de jaguars en verdienen hieraan (op verzoek van Chinezen).

Kensenhuis vindt dat er rekening mee gehouden dient te worden dat de mensen die in het binnenland wonen, in hetzelfde gebied leven als de jaguars. Hij keurt het ten strengste af dat de jaguars worden gedood voor geld, maar zegt dat katachtigen soms ook een gevaar voor de mensen vormen. Hij verwijst in dit kader naar het geval waarbij een jongetje werd aangevallen door een poema. Het jongetje overleefde de aanval niet. Om te voorkomen dat het dier meer slachtoffers zou maken, werd het gedood.

Monday, 24 September 2018

National Geographic besteedt uitgebreid aandacht aan ongebreidelde jacht op jaguars in Suriname

(Bron foto's: Facebook/jaguar-in-suriname.blogspot)
Waar jaguars worden 'gedood op bestelling' voor de illegale handel 

- Ondernemende Chinese immigranten in Suriname hebben netwerken opgezet om jaguars te jagen
- 'Op dit moment vindt zo weinig handhaving plaats, dat mensen zelfs niet bang zijn om foto's te laten zien op Facebook met hun geweren en jaguars die ze hebben neergeschoten'


Ondernemende Chinese immigranten in Suriname hebben netwerken opgezet om op jaguars te jagen, hun lichamen te verwerken en de producten naar China te smokkelen. Een kort verhaal verscheen begin dit jaar op een nieuwswebsite in Suriname onder de kop 'Jaguar-tanden gevonden bij vertrekkende reizigers'. Het artikel vermeldde, dat drie Chinese mannen in januari gearresteerd werden op de nationale luchthaven van Suriname - waar de jaguar een beschermde soort is - in het bezit van illegale jaguartanden. De mannen kregen een 'flinke boete' en 'werden heengezonden'. Ondanks talrijke vragen aan verschillende ministeries en het parket, waren veel van de details van de zaak nog steeds niet beschikbaar; een vertegenwoordiger van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, die toezicht houdt op natuurproblematiek, zei echter in een e-mail, dat de mannen eigenlijk geen boete kregen en toestemming kregen om verder te gaan met hun reis. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor die beslissing. 

Hoewel er maar weinig details bekend zijn, is het duidelijk dat deze zaak kenmerkend is voor een veel groter, overzichtelijk netwerk van internationale jaguarhandel, waarbij de katten worden 'gedood op bestelling', tot sieraden worden gemaakt en een geneesmiddel genaamd 'lijm', en uit Suriname gesmokkeld in handbagage via commerciële luchtvaartmaatschappijen.

Het probleem werd voor het eerst benadrukt door het Guiana's-kantoor van het World Wildlife Fund in 2010.



Nu heeft een nieuw onderzoek door de in Londen gevestigde non-profitorganisatie World Animal Protection inzicht verschaft in wie dehandelaars zijn, hoe ze werken en de schade die ze aanrichten.



China investeert zwaar in Suriname, zoals elders in Zuid-Amerika. Een golf van Chinese immigratie, die ongeveer 20 jaar geleden begon, heeft duizenden mensen naar Suriname gebracht die als houtkappers, mijnwerkers en winkeleigenaars werken. De Chinezen runnen operaties van grote weg- en bouwprojecten tot enorme houtkap- en mijnconcessies in de jungle van het binnenland. Toegangswegen tot de houtkap en mijnbouwactiviteiten hebben ontoegankelijke, beboste gebieden geopend en het heen en weer reizen van Chinese expats faciliteert de verplaatsing van goederen uit Suriname. Het is in deze setting dat de illegale handel in jaguar-producten zich heeft ontwikkeld.

'Het is zeer waarschijnlijk dat de toestroom van Chinese burgers de binnenlandse markt voor jaguar-delen in Suriname heeft uitgebreid', zegt Pauline Verheij van de non-profit International Fund for Animal Welfare, IFAW. Ze onderzocht de jaguarhandel van Suriname begin 2018, voordat ze zich aansloot bij het IFAW, en heeft bewijs gevonden dat Chinezen al in 2003 jaguardelen in Suriname kochten. Ze voegt eraan toe dat, naast de recente golf van Chinese immigranten, Suriname een aanzienlijke gemeenschap van Chinese-Surinamers geboren en opgegroeid in het land heeft die ook jaguarproducten kopen en gebruiken.

Er is enig bewijs dat andere groepen het ook goed doen, hoewel op een veel kleinere schaal. 'Er wordt gezegd dat Filippino's het vlees consumeren, dan heb je iemand die jaguartanden en hoektanden komt kopen (voor sieraden). Soms worden de huiden door de lokale bevolking getoond', zegt Nicholas Bruschi, die leiding gaf aan het World Animal Protection-onderzoek. Maar 'het zijn de Chinezen die te maken hebben met de grote hoeveelheden'. 

De belangrijkste reden voor de handel is volgens het onderzoek jaguar-pasta. Ook bekend als jaguar-lijm is het een melasse-achtige substantie gemaakt, door het lichaam van een jaguar zeven dagen lang te laten koken. Het gerucht gaat, dat het helpt bij verschillende kwalen, van overmatige slaperigheid tot slapeloosheid. 'Er is absoluut geen bewijs dat jaguar pasta iets geneest', zegt Bruschi. Hoewel de oorsprong van het gebruik niet bekend is, gelooft Bruschi dat jaguar-pasta een bewerking is van tijgerkorst, een traditioneel Vietnamees 'medicijn' dat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de massale illegale handel in tijgers in Zuidoost-Azië. Hoewel tijgerpasta voornamelijk een Vietnamees product is, lijkt het erop dat jaguar-pasta is gemaakt door en verkocht aan Chinezen.


In het Chinees wordt het woord voor jaguar zich in principe vertaald in 'Amerikaanse tijger' en in Zuid-Amerika worden jaguars ook vaak 'tijgers' genoemd ('tigri' in Suriname). Het is onduidelijk of Chinese consumenten actief geïnteresseerd zijn in jaguar-pasta zelf, of dat ze geen onderscheid maken tussen dat en tijger-pasta. Het is ook mogelijk, dat zodra jaguar-pasta China bereikt, het volgens Bruschi ten onrechte als tijger kan worden geëtiketteerd.

Het proces kan op twee manieren van start gaan. Soms komt een jager een jaguar tegen of een rancher vindt een jaguar die zijn vee besluipt. Ze zouden de kat kunnen doden en het aan een tussenpersoon kunnen verkopen voor goed geld. Dit soort incidentele jacht wordt meestal veroorzaakt door angst of door verlies van het leefgebied van jaguars aan veeteelt, landbouw, mijnbouw en houtkap. Met minder ruimte om op wilde prooien te jagen, lopen de katten meer kans om te worden verleid door vee, kippen en honden in gebieden die door mensen worden bezet. Naast deze opportunistische vormen van jaguar-jagen, is er 'kill-to-order', zoals Bruschi het noemt. Dat is wanneer iemand in Paramaribo beslist dat hij een jaguar nodig heeft en het uitdraagt ​​via zijn contacten op het platteland dat hij op zoek is naar een  jaguar om te kopen. Soms wordt geadverteerd op social media en via de telefoon, zo blijkt uit het onderzoek, en het kan meer waard zijn dan een plattelander in een maand kan verdienen.


Het kan meerdere schoten kosten om een ​​jaguar te doden en soms urenlang het gewonde dier te besluipen voordat de jager de dodelijke kogel kan afvuren, aldus het onderzoek. Als de jaguar een welpje heeft, kan deze voor dood worden achtergelaten of worden verkocht aan de illegale huisdierenhandel. In Suriname is het doden, vervoeren, kopen, verkopen, zelfs bezitten van een beschermde soort zoals een jaguar, tegen de wet, strafbaar tot $ 134.000 of maximaal zes jaar gevangenisstraf, volgens Nancy del Prado, een milieuadvocate gevestigd in Paramaribo. Dus het vervoer van het lichaam van de jaguar naar de hoofdstad, waar het zal worden verwerkt, omvat een portie transfers, van auto naar auto en van een veilig huis naar een veilig huis. 'Het wordt constant in beweging gehouden om wetshandhaving te frustreren', zegt Bruschi. Als de jaguar eenmaal in Paramaribo is, wordt hij meestal in een winkel in Chinese handen bewaard. Deze bedrijven zullen minder vaak worden onderzocht door wetshandhaving, omdat de Chinese gemeenschap zoveel invloed uitoefent, zegt Els van Lavieren, van Conservation International Suriname, waar ze de afgelopen twee jaar de handel heeft onderzocht.
'De Chinese gemeenschap heeft hier alle winkels. Alle supermarkten worden gerund door Chinezen. Ze zijn belangrijk in de economie van Suriname.'

De jaguar wordt in pasta gekookt, dat in kleine containers wordt gedaan die smokkelaars in handbagage meenemen, vaak naast Tiger Balm, een sterk geurende zalf die door atleten vaak wordt gebruikt voor spierpijn. De Tiger Balm brengt snuffelhonden op luchthavens in verwarring, volgens het onderzoek van World Animal Protection. 'Veel Chinezen die van hieruit terugreizen naar China zijn betrokken bij de smokkel', zegt Van Lavieren. 'Ze gaan toch terug, dus nemen ze wat (jaguar-producten) om wat extra geld te krijgen.' In China, zegt Bruschi, wordt de jaguar-pasta verkocht binnen vrienden- en familienetwerken, hoewel hij zegt dat hij meer wil doen werk om die kant van de handel beter te begrijpen.

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Jaguartanden - 'veruit' het meest waardevolle lichaamsdeel, volgens Verheij - zijn ook een belangrijk onderdeel van de handel. Ze worden meestal verkocht aan Chinezen, zowel in Suriname als in China, als halskettingen. De illegale handel in jaguar hoektanden is ook geïdentificeerd in Bolivia en elders in Zuid-Amerika. Het hele proces, van begin tot eind, is 'zeer geavanceerd', zegt een Surinaamse parkwachter, die anoniem wilde blijven om zijn lopende onderzoek naar de handel te beschermen. 'Ze weten precies wat ze doen.'

Vanessa Kadosoe, van de National Zoological Collection of Suriname, die onderzoek doet naar de jaguaraantallen in Suriname, maakt zich zorgen over wat er met het bos zal gebeuren als jaguars verdwijnen. Als een toproofdier controleren jaguars de populaties van herbivoren, zoals herten en agouti, een soort knaagdier. Zonder jaguars, die op de planteneters jagen, zou hun aantal kunnen exploderen, wat op zijn beurt plantensoorten zou kunnen wegvagen en mogelijk zou kunnen leiden tot het opslokken van de gewassen van mensen. 'Als je de beste roofdieren eruit haalt, zul je het hele systeem naar beneden laten vallen', zegt ze.
Een betrouwbare schatting van het aantal jaguars in Suriname bestaat nog niet, maar er zijn aanwijzingen dat stropen zijn tol eist.
De parkwachter zegt, dat hij een telefoontje krijgt van informanten over het neerschieten van een jaguar ongeveer elke twee weken, en foto's van dode jaguars verschijnen met enige regelmaat op social media. En Bruschi zegt, dat bepaalde gebieden minder Jaguar-waarnemingen hebben. 'Mijn inschatting, gebaseerd op verschillende bronnen, is dat het aantal jaguars voor hun lichaamsdelen in Suriname kan oplopen tot meer dan honderd op jaarbasis', zegt Verheij. 'Er is geen bioloog voor nodig om te begrijpen dat deze aantallen enorm onhoudbaar zijn.' 

'Handhaving is een van de grootste verbeteringen die we kunnen maken, omdat er op dit moment zo weinig handhaving plaatsvindt dat mensen zelfs niet bang zijn om foto's te laten zien op Facebook met hun geweren en jaguars die ze hebben neergeschoten', zegt van Lavieren. Het is onduidelijk hoeveel arrestaties zijn verricht voor aanklachten in verband met de verkoop en het smokkelen van jaguardelen. In een e-mail aan National Geographic zei de vertegenwoordiger van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer dat zij wel statistieken bijhouden over arrestaties en veroordelingen, maar dat de gegevens niet worden gedigitaliseerd en 'het enige tijd zou duren om specifieke informatie over jaguars te verkrijgen'.

In haar onderzoek naar mediaberichten over aan de jaguar gerelateerde arrestaties, ontdekte Verheij dat de meeste overtreders met een boete zijn ontslagen - zoals het geval was met de drie Chinese mannen in januari - in plaats van dat ze in de ruimste zin van de wet werden vervolgd. Ze zegt ook dat de douanecontroles aan de grenzen moeten worden opgevoerd en dat de overheid haar natuurbeschermingsdivisie beter moet financieren, zodat ze over voldoende personeel, middelen en apparatuur beschikt om patrouilles uit te voeren en onderzoeken uit te voeren. Kadosoe is het daarmee eens. Ze wil rangers weer op de weg zien staan  ​​en controles uitvoeren, zoals ze dat in de jaren tachtig deden. Meer van dergelijk toezicht zou sommige mensen twee keer moeten bedenken voordat ze illegaal een jaguar vervoeren. Op dit moment zijn hij en zijn collega's volgens de ranger gehandicapt. Hij zegt dat er niet eens genoeg brandstof is om op patrouille te gaan, aangezien ze meestal maar 30 liter - zelfs geen volle tank - krijgen voor de hele maand. 'Wat kun je doen met 30 liter brandstof in het bos? Je kunt naar het vliegveld rijden en terugkomen. Je kunt niet verder gaan om de jagers, de stropers en de houtkapgebieden te bekijken', zegt hij. 'Ik doe dit alleen.'

Het ministerie erkent dat middelen schaars zijn, maar het zegt dat patrouilles wel plaatsvinden. 'Onze dierenrangers voeren regelmatig patrouilles uit, maar er is een enorm gebied dat gecontroleerd moet  en een relatief beperkt budget om mee te werken', zegt de schriftelijke verklaring. Het erkent ook dat er op dit moment geen specifieke strategie bestaat voor het behoud van de jaguar, hoewel er staat dat er enkele voorstellen in behandeling zijn die specifiek betrekking hebben op jaguar-bescherming.

Het goede nieuws is dat, omdat het grootste deel van Suriname een ongetemde jungle is, jaguars nog steeds van nature beschermde gebieden hebben - voor nu. Maar, lange tijd wilde Suriname een weg dwars door de jungle aanleggen om Paramaribo in het noorden te verbinden met de grens met Brazilië in het zuiden, die jaguar-habitat zou openen. Een Chinees bedrijf heeft al een gedeelte van de weg daar geplaveid....



Lees hier, op een speciaal Surinaams jaguar weblog, diverse artikelen over de jaguar!
Lees hier jaguar-berichtgeving op Suriname Mirror.

Internationale aandacht voor artikel:

https://www.animalstoday.nl/jaguars-suriname-gestroopt-chinees-medicijn/ 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/jaguar-bones-chinese-medicine-poaching-south-america-suriname-a8549451.html 

https://www.news-journal.com/ap/national/undercover-investigation-shocking-new-evidence-finds-wild-jaguars-cruelly-poached/article_5b227b3b-095c-5cb7-9354-e74c347a3289.html

http://www.onegreenplanet.org/news/jaguars-brutally-poached-south-america-ridiculous-reasons/ 

https://news.sky.com/story/hunted-jaguars-die-agonising-deaths-to-be-boiled-into-paste-for-chinese-medicine-says-charity-11507455

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/geheime-slachtpartijen-blootgelegd-de-chinese-jacht-op-jaguars-waarbij-dieren-op-bestelling-worden-vermoord~aca01795/?referer=https%3A%2F%2Fnews.google.com%2F

(Suriname Mirror/National Geographic/YouTube)

Monday, 3 September 2018

Ocelot 'van' ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie ontsnapt uit Paramaribo Zoo

Traliewerk van kooi waarin het dier was ondergebracht is geforceerd


De ocelot (Leopardus pardalis) die donderdag 30 augustus het nieuws haalde is ontsnapt uit de Paramaribo Zoo. Dit meldt de Times of Suriname maandag 3 september 2018. Het dier was nog geen week ondergebracht in de dierentuin. De katachtige was er naar toe gebracht na een ‘bezoek’ aan het hoofdkantoor van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie. 

Het dier moet in de nachtelijke uren zijn ontsnapt.

Volgens directeur John Altenberg van de Paramaribo Zoo werd in de vroege ochtend ontdekt, dat de kooi waarin het dier was ondergebracht, leeg stond. Het traliewerk is geforceerd.

Vermoed wordt dat de ocelot in de bosrijke omgeving rond de dierentuin is gevlucht. 'Ik vrees niet dat het gevaarlijk kan zijn, omdat er ook al een ocelot in de buurt woont', zegt Altenberg. Er wordt nu onderzocht hoe het dier heeft kunnen ontsnappen.