Tuesday 13 August 2019

Brazilië staat onder nieuwe wet doden van bedreigde jaguars, papegaaien en apen in regenwouden toe

Papegaaien, otters en apen kunnen zelfs in natuurreservaten worden gedood of levend gevangen

Wetsvoorstel trekt een verbod op professionele jacht in...


'Trofeejagers' kunnen worden toegestaan om jaguars en andere bedreigde dieren in het wild 'voor de sport' te doden in de zeer belangrijke regenwouden van Brazilië, waarschuwen natuurbeschermers. Papegaaien, otters en apen kunnen ook worden gedood of levend gevangen - zelfs in natuurreservaten - in het land dat 's werelds rijkste in biodiversiteit is, volgens tegenstanders van het plan. 

Een wetsvoorstel (No. 6,268/16) dat het jagen, fokken en verkopen van dieren zou legaliseren, zou kunnen betekenen dat commerciële jachtgebieden voor het eerst in meer dan een halve eeuw worden opgezet, zeggen critici. Ze vrezen dat particuliere jagers hun doelen dood kunnen schieten of ze kunnen verkopen aan natuurcentra en dierentuinen onder het plan dat door de regering van president Jair Bolsonaro wordt overwogen.


Er worden naar schatting minstens 1.100 soorten in Brazilië - thuisbasis van de Amazone-regenwouden - bedreigd met uitsterven door ontbossing, menselijke expansie en stroperij. En het land heeft sinds 2001 meer boshabitat verloren dan enig ander land - vorig jaar alleen al 1,3 miljoen hectare, blijkt uit onderzoek.

Het wetsvoorstel, dat een verbod op professionele jacht intrekt, ging in 2016 voor het Braziliaanse parlement, maar werd gearchiveerd vanwege van woede onder natuurbeschermers. Onder Bolsonaro  is deze nu echter nieuw leven ingeblazen.

'Als het wordt goedgekeurd, zal dit project een enorme tegenvaller zijn voor de Braziliaanse biodiversiteit. Het slachten van dieren kan zelfs plaatsvinden in beschermde gebieden', waarschuwt Michel Santos van het WWF-Brazilië.

De non-profitgroep Rainforest Rescue zegt: 'Braziliaanse milieuactivisten hebben de wet scherp bekritiseerd en de jacht beschreven als wreed, immoreel en een middeleeuws ritueel.'

Gelegaliseerde jacht zou alleen tegemoet komen aan de lust van jagers om de handel in bedreigde soorten te stimuleren. 'Het wetsvoorstel speelt ook in de handen van de Braziliaanse wapenindustrie en wapenexporteurs, met name die in de Verenigde Staten.'

Het wetsvoorstel was bedoeld om een ​​gebied te reguleren dat geen regels heeft en zo smokkel, illegale slachting, mishandeling en het uitsterven van wilde en exotische dieren voorkomen. Het verbiedt de jacht op bedreigde dieren in reservaten.

'Doden zou alleen worden toegestaan ​​voor traditionele gemeenschappen die afhankelijk zijn van jacht om te overleven en om invasies van dieren die de menselijke gezondheid en economische schade bedreigen, te beheersen. Maar, wetenschappers staan ​​erop dat elke jacht in Brazilië de gezondheid van natuurlijke ecosystemen en gecultiveerd land in gevaar zou brengen - en uiteindelijk onze eigen kwaliteit van leven zou beïnvloeden', zegt Rainforest Rescue.

'Wildlife is cruciaal voor zowel natuurlijke ecosystemen als gewassen: door zaden te verspreiden, helpt het regenereren van bossen, onderhoudt een ecologisch evenwicht en helpt het ongedierte en ziekten onder controle te houden.'

Humane Society International / Brazilië lobbyt ook tegen het plan. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd door de milieucommissie van de regering, gaat het naar de senaat en afgevaardigden van het nationale Congres.

(Suriname Mirror/Independent)

No comments:

Post a Comment