Thursday, 14 December 2017

Tumor verwijderd bij 12 jaar oude jaguar in dierentuin van Phoenix, Arizona (VS)

(Bron foto: Phoenix Zoo)
Jaguar Caipora ondergaat een stralingsbehandeling


Om de tumor van Caipora, een 12-jarige jaguar, te verwijderen, gebruikte de Phoenix Zoo (PetCure Oncology bij Arizona Veterinary Oncology) een geavanceerde methode die gewoonlijk op mensen wordt toegepast. De tumor werd gevonden op haar rechter achterpoot tijdens een recent lichamelijk onderzoek.


Na een microscopische diagnose bleek het een fibrosarcoma-tumor te zijn, die zeer agressief is en meestal wordt aangetroffen bij huiskatten, niet bij jaguars.

Omdat het gebruikelijk is om de poot volledig te verwijderen, wisten de dierenartsen van de Phoenix Zoo dat dit geen optie was voor Caipora en kwamen ze samen om een ​​alternatieve methode, gericht op bestralingstherapie, te vinden.


'We hebben Caipora verdoofd en haar naar deze faciliteit gebracht, waar we de tumor behandelen met bestralingstherapie', zei Phoenix Zoo-dierenarts Kristen Phair.

'Onze hoop is dat de eenmalige stralingsbehandeling genezend zal zijn.' Met behulp van 3D-mapping om de tumor vanuit alle hoeken nauwkeurig te bepalen en de straling automatisch aan te passen, neemt de therapie minder tijd en minder operaties in beslag, wat minder anesthesie betekent - en stress - voor Caipora. En hoewel de methode uniek is voor een jaguar, staat die niet ver van menselijke behandelingen.

'Het meeste van wat we gebruiken in dierenartsgeneeskunde heeft zijn basis in de menselijke geneeskunde', zei Phair. 'Het duurt meestal net iets langer bij de dierenarts en het duurt ook langer om de aanpassingen te maken die nodig zijn voor toepassing op dieren. Ze bevindt zich in de vroege stadia van herstel, maar Caipora lijkt het goed te doen. Ze heeft wel wat haarverlies waar de behandeling plaatsvond en heeft die plek afgelikt, maar over het algemeen gaat het goed met haar', zei Phair.


(Suriname Mirror/KTAR News/Twitter/YouTube)

Monday, 11 December 2017

Jongen (10) uit het dorp Guyaba aan Boven-Surinamerivier aangevallen door een jaguar

Koisie Koedemoesoe heeft ernstige klauwwonden opgelopen in het gelaat

 
De tienjarige Koisie Koedemoesoe uit het dorp Guyaba aan de Boven-Surinamerivier is zaterdagochtend aangevallen door een jaguar. De jongen heeft ernstige klauwwonden opgelopen in het gelaat. Schokkende foto's hiervan circuleren op social media, aldus De Ware Tijd vandaag, maandag 11 december 2017.

De jongen is in opdracht van de lokale ressortarts onmiddellijk overgebracht naar de spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Een gezondheidsassistent van de Medische Zending-poli was per boot meegereisd tot aan Pokigron. Vanaf daar is het slachtoffer per ambulance verder afgevoerd.

Bestuursopzichter Malije Banai heeft het ongeluk telefonisch gerapporteerd aan het districtscommissariaat van Sipaliwini.

Banai zegt een dergelijk voorval voor het eerst te hebben meegemaakt. Ook ouderen van het dorp hebben hem verteld dat het de eerste keer is dat iemand is aangevallen door een jaguar. De moeder hoorde de jongen gillen en rende erop af. Daar aangekomen kon ze haar ogen niet geloven. Ze is heel erg geschrokken en viel de jaguar aan met een houwer die ze op dat moment in haar hand had. Het beest vluchtte het bos in en met behulp van familieleden is de jongen gebracht naar het dorp.

Hij kreeg vandaag in het ziekenhuis bezoek van onder andere jeugdparlementariër Sersinio Adaba van Sipaliwini.

Friday, 1 December 2017

Jachtwet en Wet Dierenwelzijn zijn papieren tijgers in Suriname

Aan hals opgehangen poema aan Afobakaweg te koop aangeboden voor Srd 4.000



Hoewel de Jachtwet en de Wet Dierenwelzijn dit jaar zijn afgekondigd door president Desi Bouterse, vinden er nog steeds overtredingen plaats en is er geen controle op naleving van die wetten. De Wet Dierenwelzijn en de Jachtwet zijn duidelijk over de handel, bejegening en het doden van alle dieren. Strenge regels zijn van toepassing op exotische en beschermde diersoorten. Toch worden her en der dieren langs wegen te koop aangeboden, ook in Paramaribo.

Afgelopen week werd een dode poema, aan zijn hals opgehangen, verkocht langs de Afobakaweg. De verkopers vroegen Srd 4.000 voor het dier, meldde United News 25 november 2017.

Dit is een overtreding van de Jachtwet, het is immers verboden beschermde dieren te vangen, te doden, pogen te vangen, pogen te doden, onder zich te hebben, dood of levend ten verkoop of ter aflevering voorhanden te hebben, te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, te verhandelen, ten geschenke te geven, af te leveren, te vervoeren, in te voeren, of uit te voeren.

Volgens getuigen, die voorbij gingen op de Afobakaweg, werd de poema in eerste instantie niet dood aangeboden, maar zou hij later door verstikking om het leven zijn gekomen. Dit kan echter niet bevestigd worden.

De oorsprong van het poema-verhaal is overigens De West van 17 november 2017.

'Op social media circuleert een foto van een poema, een katachtige beschermde diersoort in ons land, die is doodgeschoten en ter verkoop werd aangeboden langs de Afobakaweg voor Srd 4.000. Een autobestuurder die poolshoogte nam, schoot een foto van het dier en verspreidde die op social media met de vraag waar de autoriteiten zijn die moeten optreden. 

De minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft bekendgemaakt dat er hard opgetreden zal worden tegen mensen die de Jachtwet overtreden. In de praktijk is daar nog niets van te merken. 

De foto werd al snel gedeeld door verschillende mensen. De reacties op sociale media hierover zijn verdeeld. De oorzaak voor het doden van het dier is niet duidelijk. Sommigen stellen dat het jagen op katachtigen verboden is in ons land, anderen zeggen dat het doden van de poema uit veiligheidsoverwegingen zou zijn gebeurd.'

(Suriname Mirror/Loop Suriname/United News)

Thursday, 23 November 2017

Op het spoor van jaguar-stropers in het Madidi National Park in Bolivia

(Bron foto's: jaguars-in-suriname.blogspot.com)
Jaguars bedreigd vanwege een bloeiende (Chinese) markt voor hun tanden en schedels

China's honger naar jaguars lijkt te groeien, omdat het steeds moeilijker wordt om aan tijgerdelen te komen


Terwijl Chinese investeringen Bolivia binnen stromen, worden de grote gevlekte katten bedreigd vanwege een bloeiende markt voor hun tanden en schedels. Het Madidi National Park in Bolivia herbergt enkele honderden jaguars (Panthera onca). Parkdirecteur Marcos Uzquiano en zijn rangers hebben de interesse van Chinese kopers zien toenemen op zoek naar jaguartanden om te verkopen op de zwarte markt in hun land, zo schrijft

Een stortbui 's nachts had het groenige water van Río Quendeque boos en rood van verse modder gemaakt, en de wolken zagen er uit alsof ze elk moment opnieuw open konden breken. Gelukkig hadden we de goede boot, die met het 'dak  - een luifel waar reusachtige Amazone-spinnen en kevers rondhingen. Ik was op patrouille met parkwachters van het Madidi National Park in Bolivia, die op zoek waren naar aanwijzingen voor een groeiend probleem in het regenwoud.

Madidi, iets kleiner dan de Amerikaanse staat New Jersey, is een prachtige natuurlijke schat, met meer dan 11 procent van de vogelsoorten in de wereld en 200 soorten zoogdieren. Zelfs in het regenseizoen, wanneer de modder tot je middel reikt en insecten je levend lijken op te eten, is het magisch. Scharlaken ara's zweven boven je, zwermen groen-blauwe Urania motten boven modderplassen, en reusachtige bomen die de lucht blokkeren.


Het park is ook de thuisbasis van de jaguar, de mysterieuze gevlekte kat van de jungle die ooit vanuit het zuidwesten van de VS naar Argentinië trok. Jaguars hebben delen van hun habitat verloren aan  landbouwgrond en illegale houtkap, en ze worden vaak neergeschoten door mensen die bang voor ze zijn (hoewel jaguars heel zelden mensen aanvallen) of die bang zijn dat de katten hun vee zullen doden (wat ze soms doen). En nu staan ​​ jaguars voor een nieuwe bedreiging: stroperij voor de illegale handel van in het wild gevangen dieren.

Nergens is deze dreiging misschien duidelijker aanwezig dan in Bolivia, waar medewerkers van het Boliviaanse postbedrijf honderden jaguartanden in beslag hebben genomen die naar China zouden worden gesmokkeld.

In afzonderlijke rechtszaken worden twee Chinese mannen berecht op beschuldiging van jaguar-handel. En in steden in het noorden van Bolivia worden in radioadvertenties door mannen met Chinese accenten, jaguar-lichaamsdelen ten verkoop aangeboden van lokale mensen. Op jaguars jagen, maar ook jaguar-lichaamsdelen kopen, verkopen en zelfs bezitten, is illegaal in Bolivia en dat is al jaren het geval. Dat geldt ook voor de commerciële handel in jaguar-lichaamsdelen over internationale grenzen heen. Maar, in Bolivia is het vaak gemakkelijk om ermee weg te komen. Wetshandhaving is zwak en de prijs van tanden is hoog - soms $ 100 tot $ 200 per tand.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
'Mensen zien het als een manier om geld te verdienen', zegt Nuno Negrões Soares, een bioloog bij een Boliviaanse natuurbeschermingsorganisatie. 'Ze weten dat ze geen problemen krijgen.' China's honger naar jaguars lijkt te groeien, omdat het steeds moeilijker wordt om aan tijgerdelen - vooral tanden die als sieraden worden gedragen om rijkdom te tonen of als bescherming tegen het kwaad -  te komen, omdat die met uitsterven bedreigde katten schaarser worden.

Ondertussen hebben Chinese investeringen en infrastructuur-overeenkomsten met Bolivia geleid tot een instroom van Chinese arbeiders, waardoor meer illegale activiteiten, waaronder jaguarhandel, worden aangespoord, aldus Anaí Holzmann, een jaguar-natuurbeschermster in Bolivia. 'De arbeiders weten dat ze extra geld kunnen verdienen door dieren aan China te verkopen', zegt ze. 'Dus dat doen ze, soms met de hulp van Bolivianen en andere Chinezen, zoals mensen die restaurants en nachtclubs bezitten.'

Op onze rivierpatrouille troffen we een inheemse man aan in een boot beladen met bananen. Hij merkte de uniformen van de rangers op toen onze boot naast hem optrok. Na wat praatjes draaide Marcos Uzquiano, de directeur van Madidi, het gesprek om naar jaguars. 'Een Chinese man' kwam vorig jaar naar zijn dorp, zei de man. 'Hij was op zoek naar tanden en koppen.' Uzquiano vertelde me later, dat hij vermoedt dat de Chinese man dezelfde persoon is waarvan hij gehoord had, dat hij van ranch naar ranch ging in nabijgelegen dorpen, en dat hij eigenaren van vee geld gaf voor de schedels en tanden van jaguars die ze hadden gedood. Maar, de jurisdictie van Uzquiano is beperkt tot het park.

Lokale politie, onderzoekers van de staatspolitie en het federale ministerie van Milieu hebben de bevoegdheid om illegale handel in steden en dorpen in het hele land te bestrijden. Boliviaanse functionarissen zeggen, dat het belangrijk is om de illegale handel in jaguar te stoppen, maar de inspanningen tot nu toe zijn onsamenhangend en ineffectief, volgens natuurbeschermers, wetenschappers en overheidsmedewerkers.

'Ik geloof dat de inspanningen van de overheid niet voldoende zijn', zegt Angela Nuñez, een biologe die werkte voor het departement van biodiversiteit van Bolivia, en zich richtte op de handel in jaguars. 'Politieke belangen staan ​​voorop. Het lijkt erop dat de prioriteit is om goede relaties tussen Bolivia en China te behouden.'

In het geval van Yan Yixing, een Chinese staatsburger die plaatselijk bekend staat als Javín, vond de politie jaguar-koppen en tanden tijdens een inval in zijn huis in 2014. Hij kwam drie jaar na zijn arrestatie op borgtocht vrij, zijn rechtszaak was verschillende keren uitgesteld. In september ging het proces uiteindelijk verder. Hij werd veroordeeld en spant nu hoger beroep aan.

Biologen zeggenm dat het niet te laat is om jaguars in Bolivia te redden, ze denken dat er nog tussen de 4.000 en 7.000 zijn. Maar, dat vereist een voortdurende, gecoördineerde inspanning van de overheid om illegale activiteiten te beteugelen, nauw samen te werken met Chinese bedrijven en vervolgingen te doorlopen. Voor nu blijft de handel in de lichaamsdelen van een van de meest iconische dieren in Zuid-Amerika echter een zaak met een laag risico en hoge beloningen.

Ter informatie: 
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2013/02/zijn-in-suriname-aziatische.html
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/08/chinese-smugglers-responsible-for-spike.html
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/08/boliviaanse-autoriteiten-over-stijgende.html 
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/12/schedels-tanden-en-huiden-van-jaguars.html
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2017/10/eindelijk-bevestiging-de-jaguar-in.html

(Suriname Mirror/National Geographic/jaguar-in-suriname.blogspot.com)

Monday, 30 October 2017

Eindelijk bevestiging: De jaguar in Suriname met uitsterven bedreigd....

(Bron foto)
'Er is een enorme vraag naar het vlees, de tanden en de huid'

- Al op 18 februari 2013 (!) berichtte jaguar-in-suriname.blogspot.com over mogelijk gebruik van jaguarbotten en -tanden door Chinezen bij het maken van medicijnen
- De afgelopen jaren heeft iedereen gezwegen, terwijl jaguars ongestraft konden en kunnen worden gedood


De jaguar in Suriname wordt bedreigd met uitsterven. 'Er is een enorme vraag naar het vlees, de tanden en de huid. Wij moeten nu nadenken over hoe wij dit prachtige dier kunnen beschermen', bevestigt Margareta Malontie, districtscommissaris van Sipaliwini, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 30 oktober 2017.

Ze roept op tot onderzoek en gepaste maatregelen om uitsterven van de jaguar te voorkomen.

Paul Ouboter, wetenschapper en onderzoeker aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname, bevestigt dat de jaguar in ernstig gevaar is. Onderzoek wijst volgens hem uit dat het beest erg gewild is bij onder andere de Chinese gemeenschap. 'Die gebruikt alles van het dier: het vlees, de botten, tanden en huid.' De Chinezen gaan ervan uit dat het eten van jaguarvlees een medicinale werking heeft.

Er is volgens hem een onderzoek gaande in de natuurlijke omgeving van het dier om te weten te komen hoe uitgedund het aantal jaguars is. 'We hebben vijf jaren lang foto's laten 'trappen' in het Brownsberg-gebied, waar camera's geplaatst worden die automatisch afgaan als de dieren langsgaan. De data worden nog verwerkt door studenten van de universiteit, waardoor we zullen kunnen aangeven in welke mate de dieren minder voorkomen. Maar, ik kan nu al zeggen dat het er niet goed uitziet', zegt Ouboter.

Al op 18 februari 2013 (!) berichtte het blog jaguar-in-suriname.blogspot.com over het mogelijk gebruik van onder andere jaguarbotten en -tanden door Chinezen bij het maken van medicijnen. Maar, een en ander werd niet opgepikt door lokale media. De afgelopen jaren heeft iedereen gezwegen, terwijl jaguars ongestraft konden en kunnen worden gedood!!


Lees. ook dit: http://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/12/schedels-tanden-en-huiden-van-jaguars.html.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/jaguar-in-suriname.blogspot.com)

Wednesday, 4 October 2017

'Slachtingen vinden plaats onder in het bijzonder de jaguar'

'Burgers bieden in het wild levende beschermde dieren en delen daarvan te koop aan'

Legale export wild in 2016 aanzienlijk gedaald


Het is het Onderdirectoraat Bosbeheer  van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer opgevallen, dat burgers  in het wild levende dieren en delen daarvan te koop  aanbieden, welke vaak  tot de beschermde diersoorten behoren in Suriname. Ook is gebleken, dat er slachtingen plaatsvinden onder in het bijzonder de jaguar (zie foto - Bron: Facebook), de grootste katachtige van Zuid-Amerika, door voornamelijk jagers in de desbetreffende jacht en/of woongebieden. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 4 oktober 2017.

 Het Onderdirectoraat meldt verder, dat er in Suriname zes soorten in het wild levende katachtigen voorkomen die volgens de Jachtwet 1954 (GB 1954 no. 25 zoals laatstelijk gewijzigd) en het Jachtbesluit 2002 (SB 2002 no. 116) totaal beschermd zijn.

De jaguar valt tevens onder de IUCN Red List of Threatened Animals (International Union for Conservation of Nature) en onder de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Wilde Fauna en Flora (CITES).

Conform artikelen 2 en 3 van de Jachtwet 1954 is niet alleen het doden, kopen, ten verkoop of ter aflevering voor handen te hebben, vervoeren, vangen et cetera. van beschermde dieren verboden, maar ook het onder zich hebben van delen daarvan al dan niet geprepareerd strafbaar. Bij overtreding van de bovengenoemde wetten, die vallen onder de Wet Economische Delicten, zal de overtreder onmiddellijk worden aangehouden en in verzekering gesteld en zal een hoge transactieboete worden vastgesteld door het Openbaar Ministerie.

Bij het plegen van een misdrijf (doden van beschermde diersoorten) kan los van de bovengenoemde sancties, uw jachtbevoegdheid voor algeheel door het Openbaar Ministerie worden ingetrokken.

Belanghebbenden die meer informatie nodig hebben ten aanzien van de Jachtwet en in het wild levende diersoorten, kunnen terecht bij de Sektie Natuurbeheer-edukatie en Voorlichting van LBB, Cornelis Jongbawstraat no. 10, Paramaribo, tel: 471641, 479431 of 472847 en te Nw. Nickerie aan de Groenhartstraat no. 10, tel: 0232350

Gegevens over de illegale handel van wild uit Suriname zijn, voor zover bekend, nimmer gepubliceerd. Nu en dan bereikt een bericht de nationale - en soms internationale - media, dat een passagier van een vlucht van Suriname naar Nederland bij aankomst op de luchthaven Schiphol is betrapt met zangvogeltjes of kolibries uit Suriname in de bagage. Niet uitgesloten kan echter worden, gelet op de open grenzen van het land en het geld dat met de smokkel van illegale wildvang gemoeid zou zijn, dat wildvangdieren Suriname via illegale weg verlaten.

Er deden medio 2014 op Trinidad & Tobago verhalen de ronde, dat maandelijks een schip voor de kust ligt met als lading dieren ui Brazilië, Suriname, Guyana en Venezuela. Dat schip doet geen haven aan, maar kleine lokale vissersboten varen uit n&aar het schip om vervolgens dieren aan boord te nemen. Harde bewijzen hiervoor zouden er nog niet zijn.

De handelsdatabase van CITES laat zien, dat voor het eerst sinds jaren de legale export van dieren in 2016 beperkt is gebleven tot een paar honderd, 465 dieren. Daaronder
100 Ameerega trivittatus (groengestreepte gifkikker) naar Nederland,
88 Chelonoidis carbonarius (kolenbranderschildpad) naar Nederland,
82 Corallus hortulanus (tuinboa) waarvan 62 naar het Verenigd Koninkrijk en 20 naar Nederland en 23 Eunectes murinus (groene anaconda) waarvan 13 naar het Verenigd Koninkrijk en 10 naar Duitsland.

Een verklaring voor het laagste aantal sinds jaren is er niet. Vragen van Suriname Mirror daarover aan de bevoegde autoriteiten zijn onbeantwoord gebleven.... De cijfers van CITES over 2017, die pas medio 2018 bekend zijn zullen laten zien of. de opmerkelijke daling van export van wild in 2016 eenmalig is geweest....





Een jaar eerder, 2015, werden nog bijna 10.000 (!) dieren vanuit Suriname legaal geëxporteerd ,9.823. Daaronder waren onder andere
1.737 iguana iguana (groene leguaan) naar de VS
1.006 Amazona amazonica ( oranjevleugelamazone), waarvan 666 naar Turkije, 140 naar Thailand en 200 naar Hongkong
723 Ara ararauna ( blauwgele ara), waarvan 522 naar Thailand, 104 naar Singapore, 48 naar China en 15 naar de Dominicaanse Republiek
197 boa constrictor, waarvan 100 naar de VS, 20 naar Nederland, 40 naar Zuid-Korea, 29 naar Duitsland en 8 naar Tjechië
611 Dendrobates tinctorius (schilderskikker), waarvan 489 naar de VS, 80 naar Nederland en 42 naar Japan.





(Suriname/Mirror/NII)

Ter extra informatie (bron: https://suriname-tribune.blogspot.com/2012/03/levendige-handel-in-export-dieren-uit.html en https://suriname-tribune.blogspot.com/search?q=export):

Uit Suriname zijn tussen 1981 en 2011 ruim 850.700 levende dieren (ruim zestig verschillende soorten) met CITES-papieren geëxporteerd


Uit onderzoek van de gegevens uit het CITES handelsregister (Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora) blijkt dat uit Suriname tussen 1981 en 2011 in totaal ruim 850.700 levende dieren (ruim zestig verschillende soorten) met CITES-papieren zijn geëxporteerd. De (commerciële) handel van meer dan 30.000 beschermde soorten planten en dieren wordt gereguleerd met CITES-vergunningen en -certificaten. Daar hebben verschillende landen in 1973 afspraken over gemaakt. Inmiddels hebben bijna 180 landen deze zogenaamde CITES-overeenkomst ondertekend. Ook Suriname.
In 1981 werden 14.612 dieren en in 2010 10.826 dieren (de meeste dieren in 2010, 3.921, naar de Verenigde Staten en 2.082 naar Nederland) geëxporteerd. De meeste dieren werden in 1995 Suriname uit getransporteerd, 60.108, en het kleinste aantal, 7.740, in 1984.
Het dier dat het meest is/wordt geëxporteerd is de groene legaan (Iguana Iguana), vooral naar Amerika. In totaal werden de afgelopen dertig jaren 503.201 exemplaren het land uit vervoerd. In 1993 werden de meeste groene leguanen (40.715) geëxporteerd en het kleinste aantal, 1.227, in 2004. Globaal overzicht aantal en soorten geëxporteerde dieren
Om een globaal beeld te schetsen van het aantal en soorten geëxporteerde dieren volgt hieronder een klein en willekeurig overzicht:
14.647 boa constrictors (de meeste, 909, in 2005) – CITES export quotum 2011 1.010 exemplaren;
8.226 kaaimannen met een recordaantal van 853 exemplaren in 1995 – CITES export quotum 2011 925 exemplaren;
6.755 viooltjespapegaaien (Pionus Fuscus, ook wel Pirikutu en Bruin Margrietje genoemd) – CITES export quotum 2011 800 exemplaren;
17.740 maïsparkieten (Aratinga Pertinax; Karuprakiki), waarvan de meeste, 1.500 in 1987 en het kleinste aantal in 2008, 12 exemplaren – CITES export quotum 2011 2.033 exemplaren;
62.187 oranjevleugel amazones (Amazona Amazonica; Kulekule), het grootste aantal van 4.941 vogels werd in 1995 uit Suriname geëxporteerd – het jaar waarin in totaliteit de meeste dieren het land uit werden vervoerd. De meeste oranjevleugel amazones zijn naar Nederland geëxporteerd – CITES export quotum 2011 3.600 exemplaren;
19.958 pijlgifkikkers (Dendrobates Tinctorius; Okopipi) naar vooral Nederland en de verenigde Staten (V.S.) – opvallend is dat in de jaren 1981 tot en met 1986 en 2005, 2006 en 2007 geen enkel exemplaar werd geëxporteerd – CITES export quotum 2011 1.886. Opmerkelijke exporten
In 2009 werden volgens het CITES handelsregister 31 en in 2010 54 uitheemse Indian Bullfrogs (Hoplobatrachus Tigerinus) – die voorkomen in India, Pakistan en Nepal – geëxporteerd.
In 2007 werden 6 volgens de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) Rode Lijst ‘bedreigde’ witvleugel cotinga’s (Xipholena Atropurpurea) naar de V.S. geëxporteerd.
De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten wordt jaarlijks opgesteld door de IUCN met medewerking van duizenden soortendeskundigen wereldwijd. Het risico dat een soort uitsterft en de ernst van de bedreiging wordt vastgesteld aan de hand van een aantal criteria: de snelheid waarmee een soort achteruit gaat, de zeldzaamheid van de soort, en de verspreiding van de soort – grootte van het leefgebied en mate van versnippering.
De witvleugel cotinga komt alleen in het oosten van Brazilië voor en er zouden nog maar tussen de 5.000 en 19.500 exemplaren in het wild leven.
Een ander niet-inheemse diersoort werd in een aantal van 600 naar Amerika geëxporteerd in 2006: de Nicobar sparrowhawk (Accipiter Butleri), die alleen zou voorkomen op de Nicobar Eilanden bij India (heeft de IUCN Rode Lijst status ‘kwetsbaar’).
Twee reuzenmiereneters (Myrmecophaga Tridactyla) zijn in 1996 Suriname uitgevoerd naar Japan en één een jaar later. Twee exemplaren verdwenen in 2002 naar Mexico en een naar de V.S.. Zijn status op de IUCN Rode Lijst is ‘gevoelig’.
In 2001 werden 10 driekleurige gifkikkers (Epipedobates Tricolor) geëxporteerd. Deze kikkersoort leeft alleen in Ecuador en kreeg drie jaar later de status ‘bedreigd’ op de IUCN Rode Lijst.
36 Reuzentoekans (Ramphastos Toco; Toco Toekan) werden in 1995 geëxporteerd naar Nederland en in 1999 6 vogels naar Spanje.
14 Zogenoemde toerako’s (Tauraco) werden in 1999 naar de V.S. geëxporteerd.
1 Tayra (Eira Barbara), een marterachtige, werd in 1997 vanuit Suriname naar Japan geëxporteerd en 1 gestreepte ransuil (Pseudoscops Clamator) naar buurland Brazilië.
In 1996 werden 2 witgezichtsaki’s (Pithecia Pithecia) naar Japan geëxporteerd. Tot vandaag de dag is volstrekt onduidelijk hoeveel van deze apen nog in het wild leven. Vanwege de schuwheid van de witgezichtsaki is de populatie moeilijk te controleren.
In 1987 werden 3 laaglandtapirs (Tapirus Terrestris) naar Nederland en 2 exemplaren in 2008 naar Zuid-Afrika geëxporteerd. Sinds 2008 heeft dit dier de IUCN Rode Lijst ‘kwestbaar’ status. Begin jaren ’80 en in 1995 zijn krapé’s en aitkanti’s geëxporteerd
Twee van de meest in het oog springende exporten betrof de export van een aantal levende groene zeeschildpadden (Chelonia Mydas; krapé) en lederschildpadden (Dermochelys Coriacea; aitkanti). Van de groene zeeschildpad werden in 1980 120 exemplaren (bestemming V.S.), 1981 350 (bestemming Canada), 1982 1.102 (bestemming 1.100 exemplaren V.S. en 2 Denemarken), 1990 20 (bestemming V.S.) en in 1995 205 dieren – 200 naar Canada en 5 naar Nederland – geëxporteerd. De schildpad had en heeft de ‘bedreigde’ status op de IUCN Rode Lijst. In 1995 werden 5 lederschildpadden naar Nederland vervoerd, in 1981 300 naar Canada en in 1982 74 naar de V.S.. Destijds had deze grote zeeschildpad de ‘bedreigde’ status en nu ‘kritiek’. Een medewerker van de ‘Red List Unit IUCN’ in het Britse Camebridge bevestigt deze exporten en laat in een reactie weten dat de in 1980 en 1981 naar Canada geëxporteerde groene zeeschildpadden en lederschildpadden bestemd waren voor wetenschappelijke doeleinden. Ook de in 1982 naar de V.S. vervoerde 74 lederschildpadden hadden als bestemming de wetenschap.

Export van doodshoofdaapjes, monkimonki’s Van 1981 tot en met 2010 werden uit Suriname in total 4.612 doodshoofdaapjes (Saimiri Sciureus) geëxporteerd. De meeste verdwenen uit Suriname voor zogenoemde ‘commerciële’ doeleinden. Slechts twintig aapjes gingen naar dierentuinen in de Dominicaanse Republiek (tien) en Kroatië (tien), in 2001. De meeste doodshoofdaapjes werden geëxporteerd naar Japan, 3.490. In 1997 werd het record aantal van 636 aapjes naar Japan vervoerd. Diverse van de naar Japan geëxporteerde doodshoofdaapjes belandden in de vivisectiesector. Verder werden Surinaamse monkimonki’s vervoerd naar de V.S., Slowakije (4 exemplaren in 1996), Maleisië (5 aapjes in 1997, 34 in 2000, 28 in 2002, 4 in 2003 en 28 in 2005), Mexico, Zuid-Afrika en Hongarije (25 aapjes in 2004). Het CITES export quotum voor 2011 bedroeg 1.000 exemplaren.
In oktober 2008 werden 80 doodshoofdaapjes geëxporteerd naar een grote handelaar in proefdieren, Worldwide Primates, in Miami, Florida (V.S.).

Wednesday, 26 July 2017

Jaguars moeten wereldwijd beschermd worden tegen illegale handel

Vraag naar lichaamsdelen jaguar groeit, vooral tanden zijn gewild in China voor medicijnen

(Bron foto: jaguar-in-suriname.blogspot.com)

Biologen hebben gisteren in de Colombiaanse havenstad Cartagena een waarschuwend geluid laten horen, tijdens het 28e Internationale Congres voor Conserveringsbiologie (ICCB 2017) van de Society for Conservation Biology’s (SCB), over de bedreigde jaguar (Panthera onca), de grootste katachtige in de Amerika's. Dit meldt Can-India News in Canada woensdag 26 juli 2017.

Deze diersoort heeft wereldwijde bescherming nodig, omdat de vraag naar zijn lichaamsdelen groeit, vooral tanden, die door een schildpaddenschild heen kunnen bijten, zijn gewild in China voor medicijnen en het vervaardigen van kettingen.

De biologen roepen wereldwijde milieuorganisaties, zoals de in New York gevestigde organisatie Panthera, op om in te grijpen om de in aantal afnemende jaguarpopulatie van Noord-Argentinië tot en met Mexico te beschermen. Ook in Suriname leeft de jaguar, maar niemand, geen enkele natuurbeschermingsorganisatie, weet bij benadering hoe groot de Surinaamse populatie is.

'De vraag naar tanden van de jaguar en andere lichaamsdelen is niet zo intens als de vraag naar neushoorn hoorns of olifant slagtanden, maar stroperij is wijdverspreid in heel Midden- en Zuid-Amerika', zei bioloog Nuno Soares van Conservacion Amazonica.

Uit onderzoeken uitgevoerd door Conservacion Amazonica blijkt, dat elke tweede man in Bolivia op een jaguar heeft gejaagd, minstens eens in zijn leven. 'We hebben 165 mensen geïnterviewd en de helft ervan heeft toegegeven dat zij een keer in hun leven een jaguar hebben gedood', aldus Soares, die vijf jaar in Bolivia werkzaam is om de jaguar te beschermen..

Een andere bioloog, Kimberly Craighead van het Kaminando habitat initiatief, dat samenwerkt met het Mamoni Valley Jaguar Project in Panama, zei dat het nodig is om de illegale wereldhandel in de jaguar onder de aandacht te brengen, waarvan de populatie afneemt vanwege ontbossing, habitatverlies en, natuurlijk, stroperij. Ze zei, dat het van belang is om isolatie van populaties te voorkomen door grote reproductieve corridors in te stellen, variërend van het zuidwesten van de VS naar Argentinië.

Hiervoor is een multinationale inspanning vereist. In gevallen van jaguarstroperij in Panama, waar zich acht wilde katten bevinden per 170 vierkante kilometer, zei ze dat tussen april en juni drie jaguars in de Mamoni-vallei waren gestroopt. 'We hebben authentieke informatie, dat een van de jaguars waar op werd gejaagd bestemd was voor een rijke Panamees. Om dergelijke handelingen te controleren, is er behoefte aan internationale interventie door wildagentschappen', zei Craighead.

Zij voegde eraan toe, dat jaguarlichaamsdelen, zoals klauwen en tanden, een goede afzetmarkt in Aziatische landen hebben.

Biologen melden een relatief gezonde jaguardichtheid van vier tot zes jaguars per 100 vierkante kilometer in Bolivia.

Soares zei, dat de belangrijkste reden voor de stijging van het mens-jaguar conflict in Bolivia, met name in het Manuripi National Amazon Wildlife Reserve, het verzamelen van Braziliaanse noten is door de inheemse stam Tocana in het regenwoud. De Braziliaanse noot is het tweede meest uitgevoerde niet-traditionele product na soja.

'De lokale stammen doden normaal gesproken een jaguar wanneer het dichtbij menselijke habitats komt of ze hebben een kans het dier tegen te komen. Normaal valt de jaguar nooit mensen aan. In feite vermijden ze ze', zei Soares.

Volgens hem zijn in het afgelopen anderhalf jaar meer dan 800 jaguarhoektanden in Bolivia beslag genomen....

(Red. De Surinaamse Krant/Can-India News/Twitter)

Sunday, 11 June 2017

Vervolging door OM eigenaar 'Boxel-jaguar' nog vraagteken

Dierenbescherming Suriname: 'We hopen op strenge aanpak van houden van wild als huisdier'

11-06-2017  De Surinaamse Krant


Na acht maanden is nog steeds niet bekend of het Openbaar Ministerie (OM) over gaat tot strafrechtelijke vervolging van de eigenaar van een jaguar (Panthera onca) in Boxel. Het dier ontsnapte zaterdag 12 november vorig jaar aan de aandacht van de eigenaar, sprong over een schutting en belandde op het erf van de buren. Daar werd op dat moment een verjaardagsfeestje gevierd van het 2-jarig zoontje van de buurman. De jaguar wist de jarige peuter te grijpen en verwondde hem. Het dier liet de peuter pas los, toen omstanders achter hem aan gingen. Het jongetje raakte ernstig verwond en moest worden opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De jaguar werd ondergebracht in de Paramaribo Zoo.

Maar, niet bekend is of er enige justitiële actie tegen de eigenaar van de jaguar is ondernomen. De Ware Tijd berichtte 10 januari, dat het OM nog geen besluit had genomen over de toekomst van de jaguar. Informatie die de krant 'uit betrouwbare bronnen' had vernomen. Over de eigenaar en eventuele vervolging van hem repte de Ware Tijd met geen woord.

De jaguar bevindt zich nog steeds in de Paramaribo Zoo en zijn eigenaar lijkt de gang naar de rechter te ontlopen.
Het OM alsook de Paramaribo Zoo doet er het zwijgen toe. Op herhaald verzoek van De Surinaamse Krant, om een paar vragen te beantwoorden, is niet gereageerd. Het WWF Guianas, afdeling Suriname, was ook niet bereid te reageren.

De Dierenbescherming Suriname laat op 5 juni 2017 in een reactie weten, bij monde van voorzitster drs. Leontine M. Bansse-Issa: 'Van de Paramaribo Zoo heb ik begrepen dat de jaguar sowieso niet terug gaat naar de eigenaar. Als Dierenbescherming zijn wij verontwaardigd ,dat mensen toch beschermde dieren uit het wild als 'huisdier' nemen. Omdat, Suriname geen rehabilitatiecentrum kent voor diverse vormen van wildlife, zoals apen en wilde katten, kunnen zulke dieren helaas ook niet terug het wild in. We hopen dus wel op strenge aanpak hiervan. Niet alleen wanneer er problemen komen, maar zodra geconstateerd wordt dat iemand wildlife als huisdier houdt.'

Overigens, de nieuwe Wet Dierenwelzijn werd pas aangenomen door De Nationale Assemblee na het jaguar incident te Boxel, namelijk op 20 december 2016 en formeel bekrachtigd op 17 januari van dit jaar.
Die wet stelt bij artikel 2, lid 1:
'Het is verboden gevaarlijke dieren te houden, tenzij bij of krachtens staatsbesluit ten aanzien van bepaalde soorten van deze categorie dan wel vanwege andere specifieke omstandigheden, zulks is toegestaan.' 
De strafmaat die voor dit misdrijf geldt wordt omschreven in artikel 25, lid 3:
'Overtreding van het bepaalde in de artikelen 2, (…) wordt gestraft met hechtenis van een maand en geldboete van de tweede categorie, hetzij met een van beide straffen.'

Er gaat van de strafmaat niet echt een ontmoedigende, afschrikwekkende, werking uit. In Bolivia bijvoorbeeld staan op het bezit van wilde dieren celstraffen van tussen een en zes jaar. Bovendien is het een verzwarende factor als het om bedreigde soorten gaat, zoals de jaguar. In dat land wordt ook snel door de justitiële autoriteiten actie ondernomen tegen eigenaren van wilde dieren.

In Suriname lijkt de beschermde en bedreigde jaguar nog steeds in alle opzichten te zijn overgeleverd aan de grillen van zijn grootste vijand, de mens, en gaat die mens vooralsnog bij iedere actie gericht tegen de jaguar vrijuit.
Onlangs eiste het OM drie jaar cel tegen een stroper van eieren van beschermde en bedreigde zeeschildpadden, een signaal, een signaal dat wellicht gaat doorklinken in een eventuele vervolgingszaak tegen de Boxel-jaguar-eigenaar.

Ter informatie:



(Red. De Surinaamse Krant, zondag 11 juni 2017)

Friday, 9 June 2017

In Bolivia staan op het houden wild, als de jaguar, celstraffen tussen 1-6 jaar

Politie bij Coroico neemt in gevangenschap gehouden jaguar in beslag

(Bron foto: La Razon)

09-06-2017  De Surinaamse Krant


De Bospolitie van Bolivia heeft een jaguar van ongeveer 10 jaar oud gered, die in een landelijk gebied van de Yalaca-gemeenschap, in de buurt van Coroico, gevangen werd gehouden. Het dier wordt naar de Mallasa Zoo in La Paz vervoerd voor onderzoek door professionals. De nationale directeur van Pofoma (Policia Forestal y Pereservacion del Medio Ambiente), kolonel Alejandro Pozo, verklaarde dat de katachtige ongeveer 100 kilo weegt en 1 meter en 30 centimeter in lengte meet. Volgens de voorlopige beoordeling blijkt het dier in goede gezondheid te zijn, aldus de krant La Razon vandaag, vrijdag 9 juni 2017.

'De jaguar is gevonden na een melding van gemeenschapsleden, die hebben aangegeven, dat het dier door zijn gebrul andere katachtigen aantrok en daardoor werden mensen bang. Hierop is ingegrepen en we zullen de jaguar naar de Mallasa Zoo brengen', aldus Pozo.


De politiechef zei, dat het huidige wettelijke kader in Bolivia het bezit van wilde dieren straft met celstraffen tussen een en zes jaar. Bovendien is het een verzwarende factor als zij bedreigde soorten zijn.

Hij legde verder uit, dat de operatie plaatsvond bij een privé-woning waar de eigenaar niet werd gevonden, alleen de verzorger was daar. Hij heeft bevestigd, dat de zaak al bekend is bij de Officier van Justitie van Coroico en met de autoriteiten van het ministerie van Milieu zal coördineren om het juridisch proces over te nemen.

De Mallasa Zoo, Vesty Pakos, is een centrum waar wild afkomstig uit de illegale handel wordt opgevangen. Kolonel Pozo zei, dat volgens protocollen en evaluatie bepaald gaat worden of het dier kan terugkeren naar zijn natuurlijke leefomgeving.

(Red. De Surinaamse Krant/La Razon)

Tuesday, 30 May 2017

Saturday, 20 May 2017

De jaguar in Paraguay met uitsterven bedreigd

Waarschijnlijk niet meer dan slechts 300 jaguars in het Zuid-Amerikaanse land


- De mens is de grootste vijand van de Panthera onca
- Jaguars zijn al in Uruguay uitgestorven en de populatie in Argentinië is geslonken tot minder dan 200 - De grootte van de populatie in Suriname is niet bekend


Het aantal jaguars in Paraguay is waarschijnlijk niet meer dan 300, meldde het ministerie van Milieu vrijdag, waarmee de alarmklok wordt geluid, dat deze grote katachtige met uitsterven wordt bedreigd in het Zuid-Amerikaanse land. Genetische afwijkingen veroorzaakt door inteelt verschijnen meer en meer zodra de populatie onder de 500 duikt, zegt Rocio Barreto, hoofd van de afdeling Wild van het ministerie, tegen het Spaanse persbureau EFE, aldus vandaag, zaterdag 20 mei 2017, de Latin American Herald Tribune. 

Schattingen van het aantal jaguars zijn gebaseerd op beelden van de katten die door verborgen camera's zijn vastgelegd, zei ze.

Onderzoekers kunnen individuele jaguars onderscheiden door de patronen van hun vlekken, waarvan er geen twee gelijk zijn, zei Barreto. De populatie is afgenomen, in ieder geval voor een deel vanwege de willekeurige jacht door boeren die de jaguar als een bedreiging voor hun vee zien. Bovendien, zei Barreto, is de boete voor het doden van een jaguar het equivalent van $ 200, een verwaarloosbare som voor het leven van een dier, dat het nationale symbool van Paraguay is.

 

Het ministerie van Milieu hoopt samen te kunnen werken met de krachtige ARP-boerenvereniging (Asociación Rural del Paraguay) om het bewustzijn van de veehouders te verhogen over het belang van het beschermen van jaguars, zei ze.

Zij noemde ook voorstellen om landbouwactiviteiten in de buurt van jaguarhabitat te beperken, of om waterplaatsen in beboste gebieden te creëren om de katten te ontmoedigen om naar boerderijen en ranchers te gaan op zoek naar water.

Een andere mogelijkheid zou zijn om ranchers de aanwezigheid van jaguars te benutten als attractie voor toeristen. De situatie als regionaal probleem beschrijvend, heeft Barreto erop gewezen, dat jaguars al in Uruguay zijn uitgestorven, terwijl de jaguarpopulatie in Argentinië tot minder dan 200 is geslonken.

Paraguay heeft onlangs een mannelijke jaguar geschonken aan Argentinië als onderdeel van een repopulatie-inspanning, ze zei.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald Tribune/Twitter)

Saturday, 18 March 2017

Baby Jaguar Found Paralyzed After Being Shot 18 Times Makes a Full Recovery - Ecuador

Baby Jaguar Found Paralyzed After Being Shot 18 Times Makes a Full Recovery

A baby jaguar found paralyzed in an Ecuadorian jungle after being shot 18 times is now making a remarkable recovery, thanks to a veterinary team who refused to give up.
D’Yaria, an 11-month-old jaguar, was discovered badly injured by locals hiking through a remote forest. Veterinarians guessed she had been shot by cattle farmer looking to protect their herd, and dashed into wooded area looking for shelter. 
They also believed farmers must have shot her mom, since D’Yaria was discovered alone and believe she is an orphan.
The baby jaguar was transported to a veterinary team in the nick of time at Darwin Animal Doctors, where they discovered 18 shotgun pellets lodged inside her body. 
Other than some movement in her head and neck, D’Yaria was paralyzed.
Despite the grim diagnosis, Dr. Andres Ortega and Dr. Cris Cely were able to remove the pellets pressing down on her spine, and as D’Yaria began healing from the surgery, her ability to move came back.
After a month of rest and relaxation under round-the-clock supervision, D’Yaria was ready to move to a nature preserve nearby.
Officials say she is about 95 percent recovered, but Darwin Animal Doctors president Tod Emko told InsideEdition.com he hopes her story will spread awareness on the importance of taking care of the species.
“The goal of all the vets and Darwin Animal Doctors is to get the satellite tracking collar, as D'Yaria will go from victim and survivor to a champion for jaguar conservation,” Emko said.
To help researchers purchase satellite tracking collars for other jaguars, visit the Darwin Animal Doctors website.

A Disappearing Shadow

A Disappearing Shadow

Dappled silhouettes amongst the trees –
A lost memory of verdant lands.
Your fragmented impressions
Have disappeared from view;
All that remains is
An empty shell
Which one day
Too will
Fade.
The Jaguar: disappearing from South America (Photo Credit: Charlesjsharp).
This is a nonet, inspired by recent research that has succeeded in comparing the movement and space use of jaguars across five different biomes (a region defined by a specific climate and population of fauna and flora) in Brazil and Argentina.
Scientists recently discovered that only about 300 jaguars remain in Brazil. The main reason for this is because only 7% of the Atlantic Rainforests (where the jaguars live) now remain. This dramatic reduction has resulted in the near extinction of the jaguar in these regions, a problem made worse by the fact that what remains of the Atlantic Rainforests is now so fragmented that the jaguars must travel great distances and expose themselves to multiple threats (mainly from humans) in their quest for food.
This new research used GPS tracking to monitor 44 jaguars from 1998 to 2016 across different regions of the Atlantic Rainforest in both Brazil and Argentina. The study, which is the largest of its kind, revealed for certain that the Atlantic Rainforest jaguars travelled across the largest ranges and were thus the most likely to encounter humans. This research fills a gap in the knowledge of the jaguar’s habitats and is essential to help develop more effective conservation efforts.

An audio version of the poem can be heard here.

U.S. Jaguars Need Your Help – Updated





U.S. Jaguars Need Your Help – Updated



A crucial turning point for this endangered species is coming up.
In Teddy Roosevelt’s day jaguars roamed from the South Rim of the Grand Canyon in Arizona to New Mexico’s Rio Grande and across much of southern Texas. Over the past two centuries, jaguars have been eliminated from more than half of their range, which spans the U.S. Southwest and Central and South America.
Some male jaguars like those that have been named El Jefe and Macho B have found their way to the U.S. from Mexico. Because El Jefe and Macho B lived for years in the U.S. we know there is plenty of food to sustain these jaguars, including favorites white-tailed deer and javelina, a pig-like animal. Two more jaguars confirmed to be roaming in southern Arizona, north of the U.S. – Mexico border, in 2016.
Recent jaguar sightings have given new hope and added a sense of renewed urgency to the jaguar recovery effort in the United States. Ever since the U.S. Fish and Wildlife Service (FWS) granted U.S. jaguars full protection under the Endangered Species Act in 1997, conservationists have been waiting for the agency to develop a recovery plan for endangered jaguars.
Finally, last December, FWS released the long-awaited draft plan.

FWS’ Draft Plan Falls Short for America’s Elusive Big Cat

FWS’ draft plan rightly recognizes how important it is to protect Mexican jaguars. If these jaguars are lost, no more will find their way to the U.S. The U.S. must partner with Mexican organizations and help provide necessary resources.
But FWS’ plan fails in two serious ways.
Suitable Jaguar Habitat
For U.S. jaguars, FWS’ draft plan only considered a small bit of habitat south of Interstate 10 (I-10). A model commissioned by FWS predicted that this area could support between two to four female jaguars at most. Meanwhile, scientist Tony Povilitis calculated that adding potential habitat north of I-10 in the Mogollon Rim area of Arizona and New Mexico could raise the number to at least 250 jaguars of both sexes.
Migrating Males Need Mates
FWS’ draft plan also fails to consider translocation – moving jaguars to new U.S. habitat. While some male jaguars have successfully made the trek from south of the border, female jaguars are by nature less likely to travel across the rocky borderlands. And without females, no cubs will be born again in the U.S. Introducing females could make establishing U.S. jaguar populations a reality.
It’s unclear why FWS is reluctant to use this strategy for jaguars. The agency has translocated other imperiled Southwestern animals like the Mexican gray wolf and Sonoran pronghorn to recover them. Why not jaguars?

Another Hurdle for Jaguars: The Border Wall


More than 600 miles of barriers already exist along the U.S.-Mexico border, which have blocked off many of the pathways (or corridors) that jaguars and other wildlife could use to migrate between the two countries.


Any expansion of these barriers could close off all jaguar corridors across the border, ensuring that no more jaguars reach the U.S. on their own. Defenders, our conservation partners and other groups are working hard to ensure that the border remains open to jaguars and other wildlife.

Defenders’ Recommendations

On March 21, Defenders will release a new report on U.S. jaguars that provides more details on the benefits and challenges surrounding U.S. jaguar recovery. The report, Bringing El Tigre Home, will also include our recommendations to strengthen FWS’ U.S. jaguar recovery efforts, which include asking FWS to evaluate strategies for female jaguar translocation and to include all suitable habitat in the jaguar recovery area.

How You Can Help

FWS’ draft recovery plan is currently in review and is open for public comment until Monday, March 20. Click here to tell FWS that you want the agency to be champions for jaguars in the U.S. Tell the agency that it should plan for a population north of I-10 and seriously consider translocating jaguars to the U.S.
Let’s bring the jaguar back home!
To learn more about our field work and other projects, sign up for our emails where you will get all the latest news and action alerts to support wildlife.


Thursday, 2 March 2017

Third rare jaguar spotted in Arizona (USA), state wildlife officials say

Third rare jaguar spotted in Arizona, state wildlife officials say

  •  
  • Updated 
  •  
  •  0

http://www.havasunews.com/news/third-rare-jaguar-spotted-in-arizona-state-wildlife-officials-say/article_424ef7de-ff6f-11e6-9a04-679f78427f78.html



The third jaguar documented in southern Arizona since September 2012 was photographed by a Bureau of Land Management trail camera in Cochise County. The image was taken on Nov. 16 in the Dos Cabezas Mountains 60 miles north of the U.S.-Mexico border; the camera data was only recently retrieved. This is the only jaguar photographed by this BLM-deployed camera since it was installed in August 2016. The camera remains on site.
Five Arizona Game and Fish Department scientists independently completed an analysis of the photo, comparing the jaguar’s spot patterns to other jaguars sighted previously in Arizona, according to the Arizona Department of Game & Fish. They concluded that the jaguar hadn't been previously identified. The sex of the jaguar could not be determined by the photo. 
 “Since 2012, an increase in trail camera monitoring of mountainous habitat in southern Arizona has provided increased documentation and a better understanding of jaguar presence and habitat preferences,” said Steve Spangle, U.S. Fish and Wildlife Service’s Arizona field supervisor, in a news release. “This supports the phenomenon that jaguars seeking territories outside of competitive breeding areas in Mexico continue to occasion Arizona.”
“This is a unique development. Jaguars are a historical component of Arizona’s wildlife diversity,” said Jim deVos, Assistant Director for Wildlife Management at the Arizona Game and Fish Department. “However, given the irregularity with which jaguar presence in Arizona is documented, even with the expanded use of trail cameras, this sighting is not an indication that jaguars are establishing a population in Arizona.”
BLM Safford Field Office Manager Scott Cooke said the finding shows the public lands in the Dos Cabezas Mountains are an important wildlife corridor, linking the northern end of the Chiricahua Mountains.  
A male jaguar was repeatedly documented in the Whetstone and Santa Rita Mountains between 2011 and 2015. Another male has been twice photographed in the Huachuca Mountains in December 2016 and January 2017.
 The jaguar has been protected in the U.S. as endangered under the Endangered Species Act since 1997.