Tuesday 30 July 2019

China, de belangrijkste bestemming van illegale handel jaguars in Latijns-Amerika

Internationale bijeenkomst tegen illegale handel in jaguars in Santa Cruz, Bolivia

Suriname is niet aanwezig!


Het meest emblematische katachtige dier in de regio is een soort die met uitsterven wordt bedreigd. Criminele netwerken zoeken naar wilde katachtigen, vooral vanwege hun tanden, vacht, klauwen en zelfs hun testikels, zegt onderzoekster Sarah Stoner van de Wildlife Justice Commission (WJC). De WJC-vertegenwoordigster is in Bolivia om deel te nemen aan een internationale bijeenkomst tegen illegale handel in jaguars die deze week plaatsvindt in de oostelijke stad Santa Cruz, georganiseerd door het ministerie van Milieu en Water van het land. 


Volgens de onderzoeker hebben ze deze delen in China nodig, omdat men gelooft dat het hebben van een hanger of een sleutelring met een klauw of tand grote 'rijkdom en kracht' geeft, of in andere gevallen helpt het seksuele prestaties, zoals de testikels. 'We maken ons zorgen dat jaguars een vervanging kunnen zijn voor tijgers in Azië, waar veel vraag naar is', legt Stoner uit. Het blog Jaguar in Suriname stelde dat al in een artikel op 18 februari 2013 - 'Deskundigen: Jaguar zou vervanger van de bedreigde tijger kunnen worden' !!


De onderzoeker zegt, dat ten minste 90 procent van de populatie jaguars zich in het Amazone-regenwoud bevindt en naar schatting 5.000 dieren worden gevonden binnen de grenzen van Bolivia, Brazilië en Paraguay, waardoor het de hoogste bevolkingsdichtheid van jaguars ter wereld en het behoud ervan is is essentieel. 'We zijn vastbesloten om informatie te verstrekken aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het formuleren van nationaal en internationaal beleid, zodat ze een preciezer gevoel van handelsdynamiek hebben en effectiever kunnen zijn, zowel in hun beleid als in de toepassing van de wet', aldus de expert.

De WJC is een non-profit organisatie die wereldwijd actief is in Den Haag (Nederland) om transnationale criminele netwerken te helpen ontmantelen die commercialiseren met dieren in het wild, het uitvoeren van inlichtingenanalyse en geheim onderzoek.

Stoner zegt dat 'illegale handelroutes in Latijns-Amerika nog niet volledig worden begrepen', maar dat ze de post gebruiken als een manier om delen van jaguars te verzenden.


De jaguar is een van de zeer beschermde dieren, omdat het verboden is om deze soort voor commerciële doeleinden te gebruiken volgens CITES, de internationale conventie tegen soortenhandel. Het katachtige dier staat op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) als een 'bijna bedreigd' uitstervend dier.

In deze internationale bijeenkomst, waaraan minstens veertien nationale en internationale experts deelnamen, werd de jaguar uitgeroepen tot 'embleem van de strijd tegen illegale handel in wilde dieren en planten', met deelname van autoriteiten uit Bolivia, Peru, Argentinië, Costa Rica, Paraguay, Ecuador en Canada. Suriname is niet aanwezig!

'De jaguar is nu een embleem en symbool van de kracht en moed van de Latijns-Amerikaanse volkeren om de nodige acties te ondernemen in de bescherming en verdediging van Moeder Aarde', zei de vice-minister van Milieu van Bolivia, Cynthia Silva. Elk land verbindt zich ertoe zijn defensie- en beschermingsmogelijkheden van de jaguar te versterken, en zijn voorschriften aan te passen om effectiever te zijn tegen de illegale handel in dit dier.

In Bolivia werden vanaf 2014 tot nu toe meer dan 600 jaguartanden in beslag genomen en volgens biologie-experts zijn er ongeveer 30 gevallen van illegale jacht op dit katachtige dier, meestal met Chinese daders.

(Suriname Mirror/Wapa/EFE/La Hora/Twitter)

No comments:

Post a Comment