Saturday 11 April 2020

De vraag naar vlees drijft jaguars tot uitsterven

Groot deel leefgebied jaguar vernietigd en vervangen door veeboerderijen en uitgestrekte velden met sojabonen



Het emblematische toproofdier van Zuid- en Midden-Amerika - de jaguar - gleed uit naar uitsterven vanwege de toenemende vraag naar vlees over de hele wereld. Onderzoekers zeggen dat een 'drastische vermindering' van de vleesconsumptie zowel binnen als buiten het bereik van de jaguar essentieel zal zijn om de soort te beschermen. 

Alfredo Romero-Muñoz van de  Humboldt University Berlin en collega's schetsen de situatie in de nieuwe editie van Frontiers in Ecology and the Environment. Ze leggen uit, dat een groot deel van het leefgebied van de jaguar de afgelopen jaren is vernietigd en vervangen door veeboerderijen en uitgestrekte velden met sojabonen - waarvan de meeste worden geëxporteerd naar Europa en Azië om vee en pluimvee te voeden dat wordt gehouden voor hun vlees.
'In Latijns-Amerika strekt de productie van rundvlees en soja zich nu uit over een gebied dat half zo groot is als de Verenigde Staten', zegt Romero-Muñoz. 'En ze blijven zich snel uitbreiden tot enorme uitgestrekte bossen en savannes ... Dit vermindert de jaguar-populaties en de natuur in het algemeen in enorme gebieden.'

De katten verliezen niet alleen hun leefgebied. De verspreiding van landbouwgrond en veeteelt leidt er ook toe, dat er op meer jaguars wordt gejaagd en gedood, deels om het vee te beschermen. De onderzoekers berekenden dat er in een jaar tijd op slechts 115 boerderijen in laagland Bolivia ongeveer 180 jaguars werden gedood. Aangezien deze ranches slechts 3% van het totale ranchgebied beslaan, zal het werkelijke cijfer waarschijnlijk veel hoger zijn.

Romero-Muñoz zegt dat de eetlust van mensen de belangrijkste reden is dat jaguars uit de helft van hun historische leefgebied zijn verdwenen. Maar. met de stijgende vraag naar vlees, zien de vooruitzichten er slecht uit voor de jaguar en miljoenen andere soorten die zijn leefgebied delen.

De Latijns-Amerikaanse export van zowel soja als rundvlees neemt toe, vooral naar Europa en Azië. En landen waar de jaguar thuis hoort, hebben plannen om meer bossen te kappen om aan de stijgende vraag naar deze grondstoffen te voldoen. Bolivia streeft er bijvoorbeeld naar zijn landbouwareaal tegen 2025 te verdrievoudigen. Brazilië bevordert ook de landbouwuitbreiding, ook in het Amazonegebied.

'Consumenten in Europa en Azië leveren een steeds grotere bijdrage aan de vernietiging van habitats en de bijbehorende jacht in de bossen van Zuid-Amerika, de meest biodiverse gebieden ter wereld', zegt Romero-Muñoz. Hij zegt, dat een 'drastische vermindering' van de vleesconsumptie nodig is om de verdere uitbreiding van de productie van rundvlees en soja naar de resterende bossen te stoppen. 'Ik denk dat het onwaarschijnlijk is, dat dit van producenten komt, terwijl er geen regelgeving is en er financiële prikkels zijn om de productie te blijven uitbreiden naar eerder bebost land', zegt hij. 'Deze veranderingen moeten komen van het publiek en de beleidsmakers.'

*Referentie: Romero-Muñoz, A. et al. 2020. Beyond fangs: handel in rundvlees en sojabonen jaguar uitsterven. Grenzen in ecologie en milieu 18: 67-68. https://doi.org/10.1002/fee.2165 Fotocredit: Canva.com

(Suriname Mirror/Under the Banyan)

No comments:

Post a Comment