Friday 24 May 2019

Vrouw betaalt 4.000 Amerikaanse dollar boete voor smokkel vier jaguartanden

Met betalen boete ontloopt vrouw strafrechtelijke vervolgingVierduizend Amerikaanse dollar moet een reizigster betalen, omdat zij vier jaguartanden in haar bezit had. De tanden waren verborgen in blikken babyvoeding en werden tijdens een reguliere controle op de Johan Adolf Pengelluchthaven op 16 april ontdekt, waarop de vrouw werd aangehouden. Aangezien alle zes soorten in het wild levende katachtigen beschermd zijn in Suriname, had betrokkene de Jachtwet 1954 en de Wet Tegengaan Smokkelen overtreden. Het economisch delict is buiten proces afgehandeld.

Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Bos- en Grondbeheer laat donderdag 23 mei 2019 via het Nationaal Informatie Instituut weten, dat het veelvuldig voorkomt dat juwelierszaken tanden van de in het wild levende katachtigen te koop aanbieden in de vorm van kettinghangers. Ook worden de jaguars afgeslacht en worden lichaamsdelen te koop aangeboden.

Het ministerie benadrukt dat alle zes in het wild levende katachtigen in het land behoren tot beschermde diersoorten. Bovendien valt de jaguar - de grootste katachtige in Zuid-Amerika - onder de IUCN Red List () en onder de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Wilde Fauna en Flora (Cites).

Conform de artikelen 2 en 3 van de Jachtwet 1954 is niet alleen het doden, kopen, ten verkoop of ter aflevering voor handen te hebben, vervoeren, vangen et cetera van beschermde dieren verboden, maar ook het onder zich hebben van delen daarvan al dan niet geprepareerd strafbaar. Overtreding van de wet valt onder de Wet Economische Delicten, wat betekent dat de overtreder onmiddellijk wordt aangehouden en in verzekering wordt gesteld. Het Openbaar Ministerie stelt dan de boete voor de overtreding vast. De overtreder riskeert ook dat zijn jachtbevoegdheid wordt ingetrokken.

No comments:

Post a Comment