Saturday 31 March 2018

Den Blauwvinger: Greenpeace waar blijf je.....

COLUMN: Suriname heeft dringend een echte milieuorganisatie nodig die actie weet en durft te voeren

WWF Guianas en Conservation International-Suriname zijn papieren tijgers, brave lobbygroepen, en durven geen echte actie te voeren


Deze dagen publiceert de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws een serie van negen artikelen over de jaguar in Suriname en de gevaren waaraan de Panthera onca wordt blootgesteld. Zes artikelen zijn nu verschenen, waarin achtereenvolgens hun verhaal doen over de jaguar: 

(Bron foto: jaguar-in-Suriname.blogspot.com)
districtscommissaris Margaretha Malonti van het binnenlanddistrict Sipaliwini,
jager Helmond Proeve, voorzitter van de Vereniging Sport Jagers en Vissers van Suriname,
Els van Lavieren, Conservation International-Suriname, 'Technical Manager Marine & Wildlife Conservation Program',
Jiang Xiaoyan, 'Deputy Chief of Mission (DCM)' op de Chinese ambassade in Paramaribo,
vertrekkend minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, en
Laurens Gomes, WWF-vertegenwoordiger in Suriname.

De geïnterviewden vertellen echter niets nieuws, weten amper tot niets over de jaguar. Al hetgeen ter sprake wordt gebracht is sinds 2011 te vinden op de website jaguar-in-Suriname.blogspot.com. Iedereen zegt te weten, dat de jaguar een beschermde diersoort is, dat ze geen idee hebben hoe groot de jaguarpopulatie is, dat de jacht erop toeneemt en dat lichaamsdelen van het dier in vooral China en onder Chinezen gewild zijn voor met name allerlei medische doeleinden.
Maar, al in februari 2013 (!) schreef de hiervooor genoemde website onder andere 'Deskundigen: Jaguar zou vervanger van de bedreigde tijger kunnen worden – Dierlijke producten in alternatieve geneeskunde Suriname niet ongewoon'.
 
Vandaag werd bekend, dat Mexico, met zijn beschermingsstrategie, de leider in de Amerika's is wat betreft de bescherming van de jaguar.

De deskundige Gerardo Ceballos, een onderzoeker aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), kondigde de voortgang aan van de tweede Nationale Jaguar Census en verklaarde dat sinds 2011 een geschatte populatie van 4.000 jaguars is geïdentificeerd in Mexico, die 'waarschijnlijk is toegenomen,' zoals hij zei. 'De eerste jaguar-telling werd gedaan tussen 2009 en 2011 en het was de eerste keer dat het werd uitgevoerd voor Mexico en Latijns-Amerika', zei hij in een interview.

Maar, pas dit jaar krijgt de jaguar beetje bij beetje meer aandacht (zij het te laat!), mede door berichten over de jaguar in bijvoorbeeld Bolivia en Belize, waarover Suriname Mirror heeft bericht, en het bericht over onderschepte jaguartanden op de J.A. Pengelluchthaven in februari van dit jaar.  Die berichten hebben milieuorganisaties, overheid en media aan het denken gezet, een beetje wakker geschud. Beschamend. Let wel, nog nooit heeft iemand die een jaguar heeft doodgeschoten een boete gekregen, laat staan aangehouden en voor een rechter verschenen....

Geen enkele zichzelf respecterende milieuorganisatie in Suriname (WWF Guianas en Conservation International-Suriname) is bijvoorbeeld echt in actie gekomen op momenten dat bekend werd, dat een jaguar was doodgeschoten. Ook hebben ze nimmer besloten de krachten te bundelen – eventueel met biologen - om bijvoorbeeld gericht onderzoek naar de jaguarpopulatie (financieel) mogelijk te maken, terwijl dat in diverse anderre landen in Latijns-Amerika wel mogelijk is (zie hierboven, Mexico).
WWF Guianas en Conservation International-Suriname zijn vooral brave lobby-achtige lompe organisaties, die – om welke redenen dan ook – geen vuist durven te maken tegen de regering-Bouterse. Ze zijn passief en dat gaat ten koste van de flora en fauna .

Het zijn ook geen actiegroepen, zoals Greenpeace, die wel aanwezig is in Argentinië en Brazilië.
Greenpeace zou goed werk kunnen verzetten in Suriname en een belangrijke speler kunnen zijn om de biodiversiteit (flora en fauna) van het land echt te beschermen en bescherming niet slechts met woorden te belijden!


Een Greenpeace Suriname kantoor in Paramaribo zou een welkome aanwinst zijn voor de werkelijke bescherming van de kust(wateren), het regenwoud (houtkap, goudwinning) en onder andere de jaguar, laagland tapir (Tapirus terrestris) en reuzen miereneter (Myrmecophaga tridactyla). Van laatstgenoemde soort werden nota bene in 2016 twee dieren geëxporteerd naar China:

'De reuzen miereneters zijn beland in de dierentuin van Shanghai, zo blijkt uit eigen onderzoek door de Suriname Mirror. De website van het bestuur van Shanghai bericht 7 november 2017 onder andere, dat '(…) A pair of giant anteaters from Surinam in South America have also made the zoo their home. They are fed with a mixture of banana, apple, egg, milk, yoghurt, kiwi fruit — and ants. Because giant anteaters love swimming in the wild, the zoo has installed a private pool for them. (...)' 

Verantwoordelijke autoriteiten weigerden te reageren op vragen van Suriname Mirror over deze curieuze export!

Ondergetekende zal over het voren gaande in contact treden met Greenpeace.... want met stilzitten bereik je niets!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
31 maart 2018
Paramaribo – Suriname

No comments:

Post a Comment