Thursday 22 March 2018

Het probleem van jaguars en leefgebied in westelijk Paraguay

Jaguars worden in toenemende mate beïnvloed door menselijke activiteiten

(Bron foto: Wildlife Conservation Society Paraguay)

Het is dringend nodig om jaguar-mens conflicten in de regio te verminderen


Het probleem van jaguars en ruimte in westelijk Paraguay. Onderzoekers gebruiken GPS-technologie en nieuwe analytische hulpmiddelen om de eerste rigoureuze schattingen te maken van ruimtelijke behoeften en bewegingen van jaguars in de Gran Chaco- en Pantanal-ecosystemen van Paraguay

De Gruyter 

De jaguar is de grootste katachtige in Noord- en Zuid-Amerika en werd van oudsher gevonden in het zuidwesten van de VS tot centraal Argentinië. Tegenwoordig zijn jaguars een bedreigde diersoort in hun natuurlijke habitat en zijn ze bijna volledig uit de Verenigde Staten geëlimineerd.

De soort is verdwenen uit 50% van het oorspronkelijke leefgebied en buiten de Amazone is de jaguar aanwezig in slechts 20% van zijn oorspronkelijke habitat. Deze drastische verandering is het gevolg van menselijke factoren: habitatverlies leidt tot verminderde beschikbaarheid van prooien en jacht als wraak voor het doden van runderen.


Een belangrijk onderdeel van het behoud van jaguars is het begrijpen van de ruimtelijke behoeften van de soort.

Hoewel er meerdere onderzoeken naar het gebruik van jaguar leefgebied zijn geweest, is er tot nu toe in Paraguay geen dergelijk onderzoek geweest.

Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Mammalia, laat zien hoe onderzoekers GPS-technologie en nieuwe analytische technieken gebruikten om de eerste rigoureuze schattingen te maken van de ruimtelijke behoeften en bewegingen van jaguar in de Gran Chaco- en Pantanal ecosystemen van Paraguay. West-Paraguay wordt gedomineerd door het ecosysteem van Gran Chaco, het op één na grootste bosecosysteem in Zuid-Amerika (onderverdeeld in de semi-aride Droge Chaco en de nattere, seizoensgebonden overstroomde vochtige Chaco), maar bevat ook 5% van het Pantanal-ecosysteem.


De onderzoekers ontdekten, dat jaguars in de Droge Chaco de grootste habitats hadden die ooit werden geregistreerd voor jaguars, toe te schrijven aan de relatief lage productiviteit van het ecosysteem. Ongeacht het type ecosysteem waren de dagelijkse bewegingen van jaguar groot, gemiddeld meer dan 15 kilometer per dag.

Sinds 2000 heeft het westen van Paraguay een aantal van de hoogste ontbossingspercentages in de wereld, met gemiddeld ongeveer 800 hectare per dag aan natuurlijke habitats dat bestemd wordt voor de productie van vee; waardoor Paraguay de zesde grootste producent van rundvlees ter wereld is.

Deze aanhoudende verandering in landgebruik, en de grote ruimtelijke behoeften van  de jaguar, betekent dat jaguars in toenemende mate worden beïnvloed door menselijke activiteiten en onderworpen worden aan vergeldingsmoord voor het azen op vee. Dit blijkt duidelijk uit de studie, omdat meer dan 50% van de jaguars die in de studie werden gevolgd, door mensen waren gedood.

Het is dringend nodig om jaguar-mens conflicten in de regio te verminderen. Minder dan 5% van West-Paraguay is beschermd; in het licht van de aanhoudende ontbossing moet bij de inspanningen voor natuurbehoud rekening worden gehouden met de hoeveelheid ruimte die jaguars in de regio nodig hebben.

Bijgevolg is de instandhouding op lange termijn van de jaguar in het westen van Paraguay afhankelijk van privéterrein en afnemend conflict met de zich voortdurend uitbreidende veeteeltsector.


(Suriname Mirrror/EurekaAlert/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

No comments:

Post a Comment