Wednesday 28 March 2018

Eerste trinationale beschermde natuurzone om jaguar en Maya-jungle te behouden in Mexico, Belize en Guatemala

Jaguarpopulatie in afgelopen acht jaar met 10% gegroeid op het schiereiland YucatanAlejandro del Mazo, hoofd van de Nationale Commissie van Beschermde Natuurgebieden (Conanp, Comisión Nacional de Áreas Naturales Protegidas), zegt, dat Mexico heeft aangegeven dat het de eerste trinationale beschermde natuurzone (ANP) wil creëren om de jaguar en de Maya-jungle te behouden, gedeeld met Belize en Guatemala. 

Tijdens zijn deelname aan het internationale Jaguar 2030-forum op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN), gaf hij commentaar op de culturele en ecologische waarde die de figuur van de jaguar voor het land houdt, daterend van het pre-Spaanse tijdperk.

Hij benadrukte ook de deelname van het land aan de bescherming van de jaguar op nationaal niveau, waardoor de populatie in de afgelopen acht jaar met 10% is gegroeid op het schiereiland Yucatan. De oprichting van dit beschermde gebied heeft geresulteerd in het stopzetten van ontbossing en in een grotere promotie van productieve duurzame praktijken in Mexico.

Daarnaast rapporteerde de Conanp de publicatie van een protocol om de veehouderijpraktijken te verbeteren en om te gaan met gevallen van vangst en herlocatie, dit protocol is uniek in de wereld.


De jaguar is de grootste endemische katachtige in Noord- en Zuid-Amerika, met zijn historische geografische spreiding, gaande van de zuidelijke Verenigde Staten tot het noorden van Argentinië. In Mexico wordt het gevonden langs de hellingen van de Golf en de Stille Oceaan, de centrale staten, en natuurlijk op het schiereiland Yucatan.

Een totale populatie van ongeveer vierduizend wordt geregistreerd, met Quintana Roo als, de regio met de belangrijkste populaties van de soort, met groeiende aantallen in de staten Campeche en Chiapas.

Dit forum werd uitgevoerd door de organisaties Panthera, World Wildlife Fund (WWF), WCS, Conservation International,  Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Met deelname van landen zoals Argentinië, Belize, Costa Rica, Honduras, Paraguay, Venezuela, die de inspanningen van Mexico op het gebied van natuurbehoud en duurzame ontwikkeling hebben erkend.

(Suriname Mirror/sexenio.com.mx/The Yucatan Times/Twitter)

No comments:

Post a Comment